Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да се справим със страха у кучето

Как да се справим със страха у кучето

Как да се справим със страха у кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Всеки от нас е срещал в живота си страхливи домашни любимци. Например кучетата могат се плашат много от непознатите, които им подават ръка, треперят, започват да дишат учестено, търсят защита в стопанина си и се опитват да се качат на ръцете му.

Някои проявяват дори агресия като защитна реакция вследствие на страха: лаят, ръмжат, тракат със зъби и се опитват да хапят. Други пък изпадат в състояние на ступор. Като цяло причините за подобно поведение при кучетата могат да са много различни, както и факторите, започвайки от генетична предразположеност на самата порода и стигайки до психологическа травма, която е изпитало кучето преди време.

За да помогнете на куче да преодолее страха, първо е важно да определите, каква е причината за страха, който изпитва, въпреки че отстрани може да се стори, че реално кучето се бои от всичко, но това далеч не е така.

Започнете внимателно да наблюдавате питомеца си и какво точно го кара да се държи така. Така например той може да се бои от возенето в градския транспорт, фойерверките, водата, само от мъжете, от големи кучета и така нататък. Колкото по-точно определите причината, то толкова по-лесно ще ви е да се справите с тази ситуация.

Как да се справите със страха при кучетата?

След като вече сте определили от какво точно се бои любимецът ви, е време да започнете да се справяте с проблема. Ето някои различни неща, от които се страхуват кучетата обикновено.

Кучето се страхува от градски транспорт

Като отговорен стопанин на куче, е важно да се запознаете още с появата на животното в дома ви, от какво е възможно да изпитва страх, дори и в по-голяма възраст. Именно затова е важно да запознавате питомеца си с градския транспорт още от малък, ако особено планирате често да се возите с него.

Все пак кучетата много се привързват към стопанина си и го приемат за свой родител, а това значи, че ви вярват много. Именно затова е абсолютно естествено, че когато те са на ръцете ви, се чувстват напълно защитени от всичко.

Има различни причини за страх при кучетата

За да направите това можете просто да увеличавате разстоянието, което ще пътувате. В началото се повозете една спирка, а след това ги увеличете на 2, 3 и така нататък, докато усетите че кучето е напълно спокойно и не се тревожи. Можете да разсейвате кучето си с разговори, галене или пък с черпене с различни кучешки лакомства.

Но и помнете, че в началото питомецът ви може дори да се откаже да влиза в транспорта, но това далеч не значи че трябва да го дърпате насила, тъй като така само ще влошите ситуацията.

Ако действате внимателно и постепенно, тогава дори и по-голямото куче скоро ще спре да се бои и ще разберете, че возенето с градския е нещо напълно безопасно, но и може би дори ще започне да изпитва истинско удоволствие от пътуванията.

Кучето се страхува от вода

Доста често самите стопани на кучета могат да предизвикат тази фобия, а именно да се опитват да направят кучето си истински герой и насила да го вкарат във водата, а това е напълно погрешно. Ако например в слънчев топъл ден сте отишли до близката река да се изкъпете, тогава именно вие трябва първи да влезете във водата, да покажете на питомеца си, че това е забавно и да се опитвате да го извикате при себе си, за да се присъедини към играта.

Ако в началото не иска да влезете, тогава не бързайте. Не бива да вземате любимеца си на ръце, въпреки страха в началото и да се опитвате насила да научите кучето да плува. Това само ще предизвика негативна реакция и бъдещ силен страх от водата. Бъдете търпеливи и скоро домашния ви любимец ще се присъедини към водните игри с вас, забравяйки за уплахата си от водата.

Кучето се страхува от фойерверки

Този страх при кучетата е много разпространен и може дори да предизвика у тях паническа уплаха от силния шум. Не е изключено, че подобна силна уплаха може да премине дори в тежко нервно разстройство, ако не се вземат навременни мерки от стопаните.

Именно затова е по-добре в началото да извеждате кучето си в най-тихата стая в дома ви, когато знаете че ще има фойерверки, като например по време на новогодишните празници, както и да не ги оставяте сами, докато не свърши шума.

В много редки случаи, лекарят може да предпише на кучето ви сънотворни или други медикаменти, които се отнасят към групата на транквилантите, за да не се стресира животното и да не се стигне до тежко нервно разстройство при кучето.

Кучетата се страхуват от фойерверки

За да помогнете на кучето си, можете в началото да пускате запис на фойерверки, като постепенно да увеличавате леко звука и заедно с това да пускате запис от игрите ви с питомеца. Задължително в началото фойерверките трябва да са пуснати много тихо, за да не се уплаши кучето. По този начин и с тези лесни упражнения за кучета един вид, ще покажете на любимеца си, че няма от какво да се страхува и тези звуци няма да му нанесат вреда.

Това са едни от най-разпространените страхове, които едно куче може да има. Като цяло в началото е важно да избягвате ситуациите, от които знаете, че питомецът ви изпитва страх, дори и да е малък.

В никакъв случай не пресирайте нещата и постепенно се справяйте с проблема. Помнете и че адаптацията на любимеца може да отнеме доста време, тъй като всяко куче е различно, затова бъдете търпеливи и уважителни към питомеца си. С усилия от ваша страна и старание ще видите, че ще успеете да помогнете на кучето да се справи със страха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest