Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Кучешки отит - симптоми, причини и лечение

Кучешки отит - симптоми, причини и лечение

Кучешки отит
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Много собственици на кучета са се научили бързо да разпознават признаците на ушна инфекция при кучето: скимтене, дращене и тръскане на главата често са само първите симптоми на проблема.

Приблизително 20% от кучетата имат някаква форма на заболяване на ушите, което може да засегне както едното, така и двете уши. Има три вида ушни инфекции, известни като външен отит, медия (на средния ушен канал) и интерна (на вътрешния ушен канал). Най-често срещаният отит е външният отит, при който възпалението засяга слоя клетки, покриващ външната част на ушния канал.

Симптоми при кучешки отит

Някои кучета не показват симптоми на инфекция на ухото, освен натрупването на ушна кал или секрет в ушния канал. Но по-често ушните инфекции причиняват значителен дискомфорт и засегнатите кучета могат да показват признаци като:

- Тръскане на глава;

- Често чесане на засегнатото ухо;

- Тъмен секрет;

- Миризма;

- Зачервяване и подуване на ушния канал;

- Болка;

- Чесане при кучето;

- Крусти или струпеи в ушите на кучето.

Причини за кучешки отит

Ушите на кучето

Кучешкият ушен канал е по-вертикален от този на човека, образувайки L-образна форма, в която има тенденция да се задържа течност. Това прави кучетата по-податливи на ушни инфекции. Кучешкият отит се причинява от бактерии като при кучетата ушните акари също могат да бъдат причината за инфекция.

Фактори, които могат да предразположат кучето ви към ушни инфекции, включват:

- Влага, която може да създаде подходяща среда за различни бактерии;

- Кучешки алергии, които водят до заболяване на ушите при около 50% от кучетата с кожни алергии и 80% от кучета с хранителна чувствителност;

- Ендокринни нарушения, като заболяване на щитовидната жлеза;

- Автоимунни нарушения;

- Натрупване на ушна кал;

- Чужди тела;

- Нараняване на ушния канал;

- Прекомерно почистване на ушния канал.

Лечение на кучешки отит

Лечение на кучешки отит

Вашият ветеринарен лекар ще почисти старателно ушите на вашето куче с помощта на медикамент за почистване. Той или тя може също да ви предпише почистващо и локално лекарство, което да използвате у дома. В тежки случаи може да ви предпишат перорални антибиотици и противовъзпалителни лекарства.

Обикновено кучешкият отит се лекува в рамките на 1-2 седмици, след като започне подходящо лечение. Но тежките инфекции могат да отнемат месеци, за да се разрешат или могат дори да се превърнат в хронични проблеми.

В случаи на тежко хронично кучешко заболяване, при което никоя от горе споменатите опции не е помогнала, ветеринарният лекар може да препоръча операция.

Много е важно да следвате внимателно инструкциите на вашия ветеринарен лекар и да се върнете за контролен преглед, когато е нужно. Пропуските в лечението на вашето куче могат да доведат до повторно появяване на инфекцията.

Особено важно е да завършите пълния курс на лекарствата, дори ако изглежда, че домашният ви любимец е излекуван, защото ако не го направите, това може да доведе до допълнителни проблеми като резистентни инфекции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest