miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Това са най-големите пеперуди в света

Това са най-големите пеперуди в света

Най-големите пеперуди в света

На Земята летят около 110 000 видове пеперуди. Много от тях впечатляват с ярки цветове, разнообразни шарки, фини крила и нежен полет. Мнозина могат да се съгласят, че това са едни от най-интересните създания на планетата, както и едни от най-красивите животни. Въпреки това има пеперуди, които впечатляват и с размера си. Това са най-големите пеперуди в света.

Тизания агрипина

По-известна като бялата вещица, тя е най-голямата пеперуда в света и почти най-голямото насекомо. Размерът на крилата е 30 см и с тях тя може напълно да покрие екрана на вашия лаптоп! Бялата вещица обитава главно районите около Уругвай и Мексико, но понякога се среща и в Тексас. Тя е считана за изчезващ вид. Тъй като е нощна пеперуда, крилата й не са ярко обагрени, но имат изключително красиви шарки.

Птицекрилата пеперуда на царица Александра

Втората по големина пеперуда в света е птицекрилата пеперуда на царица Александра. Тя е и най-голямата дневна пеперуда. Насекомото е също толкова екзотично, колкото и името му. То също е застрашен вид и е едно от трите единствени други, записани в Конвенцията за международна търговия със застрашени видове животни от дивата природа.

Пеперуда Атлас

Това е още една пеперуда в списъка, която е нощна пеперуда. Тя се среща в южна, източна и югоизточна Азия. Животът на тези пеперуди е изключително кратък – само две седмици. Това се дължи на факта, че те всъщност нямат уста! За да пестят енергия, пеперудите Атлас летят възможно най-малко. Женската пеперуда изчаква кацнала мъжката да я намери и да оплоди. След това женската снася яйца и умира.

Голяма пеперуда атлас

Антимах

Тази пеперуда е още известна като африканска гигантска лястовица и е най-голямата пеперуда в цяла Африка. Тя е изключително рядка дневна пеперуда, грабваща окото с красиво обагрени криле. Това, което я отличава от другите в списъка до сега, е, че тя е изключително отровна. Поради този факт, тя няма естествени врагове, освен хората.

Мадагаскарска лунна комета

Със своята удивителна жълта окраска и дълга опашка, лунната комета обезателно е най-впечатляващата нощна пеперуда. Местообитанието е тропическите гори на Мадагаскар, където тя има много естествени врагове. Тя също не може да се храни и животът й е с продължителност от 4 до 5 дни. Както повечето пеперуди в този списък, лунната комета също е застрашен вид и често се отглежда в изкуствен хабитат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest