Ако кучето ви ще ражда

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
502
Кучето ви ще ражда

Ако кучето ви ще ражда, трябва да се отнесете отговорно към този важен момент. Първата стъпка за здрави кученца и здрава майка е да осигурите спокойствие и уют на кучката. Две седмици преди очакваното раждане на кучето трябва да осигурите удобно място.

То трябва да е в част от стаята, където майката ще се чувства в безопасност, не трябва да е на високо (диван), но не трябва и да е на земята, за да не измръзнат малките. Мястото не трябва да е шумно, студено или прекалено влажно.

Най-добрият вариант е дървено или пластмасово легло, постлано с меки одеялца и с ръб, който майката да може да прескача, но бебенцата да не могат. Размерът на кучешкото легло зависи от големината на бъдещата родилка, в него тя трябва спокойно да може да си легне и изпънати крачета. За по-лесно почистване може да постелите постелки тип памперс за кучета, които да изхвърлите като се изцапат.

Хранене на бременно куче

Майката трябва да се храни с пълноценна храна през цялата бременност. Препоръчва се 4 седмици преди раждането да се храни с храна за бременни кучета или ако не намерите такава поне с храна за бебета кученца, защото е по-калорична.

Раждане на кучето

Бременно куче

24 часа преди раждането на кучето температурата на майката спада от до около 37 градуса. Нормалната температура варира от 38 до 39 градуса. Кучката става неспокойна, започва да се движи из стаята, губи апетит. В първият стадии тя започва да има видими контракции и може да проявява признаци на болка или агресия.

Ветеринарен лекар

Трябва да имате контактите на денонощна ветеринарна клиника и възможност да заведете кучето си там, в случай на нежелани спешни ситуации.

Прегледът при ветеринар трябва да започне още от ранната бременност на кучето. Той може да ви посъветва да ваксинирате кучето, ако не сте скоро, за да може антителата да се предадат на малките и те да са по-защитени.

Бременността при кучетата продължава около 63 дни с малки породни отклонения. Ако кучето започне да ражда преждевременно, това е причина да се свържете с ветеринар.

Раждане на куче

Може би имате нужда от помощ, ако следните признаци са налице:

- на майката и отнема твърде много време (часове) да роди поредното кученце, въпреки напъните;

- кученце, е започнало да се ражда е заклещено в родилния път и не може да излезе;

- бебенцата се раждат мъртви или с аномалии.

Не се колебайте да се обадите и да потърсите помощ, по-добре да сте твърде предпазливи, отколкото недостатъчно. Но от друга страна, не притеснявайте майката, освен ако не сте сигурни, че има проблем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest