Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»За да е спокойно кучето

За да е спокойно кучето

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
502
За да е спокойно кучето

Спокойствието на кучето е изключително важно за всеки грижовен стопанин. То осигурява топлина и уют в дома и поставя основите на един щастливо изживян кучешки живот.

Как да разберете, че кучето е неспокойно?

Кучетата не пазят чувствата си в тайна. Те са едни от най-изразителните и социални животни. Когато искат да ви покажат, че нещо не е наред, те винаги ще намерят начин, а вие само трябва да внимавате за кучешките знаци.

Неспокойното куче най-често лае, вие, копае с лапи, върти се, души активно и като цяло изглежда нервно. В палитрата от емоции на по-срамежливите кучета безпокойството може да се изразява в криене, скимтене, нежелание за игра и дори намален апетит на кучето.

Апетитът на неспокойното куче намалява

Важното е да намерите каква е причината за кучешкото безпокойство. Ако я отстраните, кучето ви отново ще е спокойно. Явни причини са бури, заря, силни шумове, пътуване и други.

Ако обаче причината не е толкова очевидна, може би трябва да се замислите дали около жилището ви не се е появило ново куче. Ново куче на територията на вашето може да предизвика редица от емоции.

Мъжките кучета например могат да подушат разгонена женска от километри, а това би ги накарало да лаят, вият и дори да се опитват да избягат от вкъщи, за да намерят женската.

При разгонване женските кучета също могат да станат агресивни и неспокойни. Когато премине разгонването, кучето ще се успокои до следващото разгонване. Най-сигурният начин, за окончателно решение на този проблем е кастрация на кучето.

Освен нови кучешки гости в района, кучето може да се чувства обезпокоено от нови миризми, предмети или хора в дома ви. Ако не можете да отстраните обекта на безпокойство, може да прибегнете до няколко метода за успокояване на кучето.

Методи за успокояване на кучето

Ароматерапията работи при повечето кучета, ако стресовият фактор е сравнително слаб. Може да използвате чисто лавандулово масло. Накапете няколко капки на пръстите си и го втрийте леко по вътрешната страна на ухото на кучето. Внимавайте да не попадне вътре в ушния канал. Не използвайте масла, за които не сте сигурни, че са безопасни за кучета.

При бури и силни шумове добра идея е да се подготвите с пристягаща жилетка за кучета. Такива се продават в по-големите зоомагазини или онлайн под общото название Thundershirt. Те обгръщат и пристягат леко тялото на кучето, което се усеща като прегръдка. Най-полезни са при стрес, предизвикан от силен шум като заря или бури.

Винаги трябва да имате предвид, че кучешкото безпокойство може да е симптом на някакво кучешко заболяване. Ако не отминава или се засилва, потърсете ветеринарна помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest