miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Съвети при избора на куче

Съвети при избора на куче

Съвети при избора на куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Решили сте да се сдобиете с куче, но в главата ви неминуемо ще изникнат толкова много въпроси, на които надали ще можете да си отговорите - дали да е малко или голямо, каква порода да е и т.н.

Тук ще се опитаме да ви помогнем при избора на вашия нов четириног приятел или най-малкото ще се постараем да насочим мислите ви към необходимите въпроси, на които сами трябва да си отговорите, когато взимате куче.

Дали кучето да е малко или голямо?

Почти всеки харесва големите кучета, но имайте предвид, че повечето от тях изискват по-дълго време за разходки. Особено ако са ловджийски кучета. Също така не е добра идея да си взимате голямо куче, ако живеете в прекалено малък апартамент. И не на последно място - помислете си дали няма да се налага да оставяте понякога кучето на друг да го гледа, в случай че планирате екскурзия или пък ви изпратят в командировка.

Избор на куче

Ако кучето е по-малко, е по-вероятно някой ваш съсед да се наеме с подобна дейност, отколкото ако му "стоварите" някой мастив, например. Общо взето това са въпросите, на които трябва да намерите решение, що касае избора на голямо или малко куче.

Каква порода да е кучето?

След като сте решили дали можете да си позволите да отглеждате голямо куче, или напротив - спрели сте на по-малките по размери кучета, то тогава ще се запитате каква порода да е то. Препоръчваме ви да се допитате до специалист, защото всяка порода куче си има своята индивидуалност.

Някой се привързват единствено към собственика си, а други към цялото семейство. Някои не обичат шума и шумните деца, други точно обратното. Има по-мързеливи кучета, които не изискват дълги разходки, а има и такива, които ще изискват от вас разходки с часове, което пък, от своя страна, ще ви поддържа във форма.

Т.нар. кучета улични превъзходни пък имат едно много голямо предимство пред породистите - те са много здрави и издръжливи, което не е за подценяване

Кутре или по-възрастно куче?

Малко или голямо куче?

Няма по-сладко нещо от едно малко кученце, но имайте предвид, че до 3- 4 месечната си възраст то ще пишка и ака навсякъде из дома ви. Освен това ще иска цялото ви внимание. Все едно да ви се роди бебе - няма да искате да го оставяте само.

По-възрастните кучета ще имат вече развити навици да вършат "кучешката" си работа навън и биха ви спестили много чистене, най-просто казано. А и няма да се притеснявате толкова да оставите кучето само за няколко часа. Отново въпроси, на които е добре да си отговорите, в зависимост най-вече от времето, с което разполагате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest