Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Най-големите бозайници на планетата

Най-големите бозайници на планетата

Най-големите бозайници на планетата

Всички обичаме малки и сладки домашни любимци. Те са неразделна част от живота ни и сме свикнали с тях. Обаче на нашата планета има далеч по-големи животни.

Можем да изживеем целия си живот, без да видим нито едно от тези животни на живо, но винаги е запленяващо да четем за тях и да знаем, че съществуват по едно и също време с нас.

Това са най-големите бозайници на планетата.

Син кит

Най-големите бозайници на планетата

Синият кит е не просто най-големият бозайник в днешни времена, но се счита за най-голямото животно, някога живяло на Земята. Дължината им е до 24 метра и тежат между 50 000 и 150 000 килограма. Учените смятат, че няма нито един вид динозаври, който да достига и масата и дължината на този бозайник. Едновременно с това, синият кит е животното с най-силен рев от 180 децибела, който може да оглуши голяма част от другите бозайници на планетата.

Слон

Вторият по големина бозайник на планетата е африканският саванен слон. Той е най-големият сухоземен бозайник, тежащ до 6 000 килограма и висок 3, 2 метра. Въпреки че са тревопасни, африканските слонове са опасни. В зависимост от заобикалящата им среда, могат да бъдат агресивни, а скоростта, с която тичат, е 35 км/ч.

Косатка

Още наричана „Китът убиец“, тя е по-голяма и от най-голямата акула. Дълга е от 5 до 8 метра и тежи до 5 400 килограма. Това я прави най-опасният хищник на океаните. Въпреки това смъртоносните случаи са по-малко от колкото при акулите. Прозвището също така е подлъгващо, защото косатката е от семейството на делфините.

Хипопотам

Най-големите бозайници на планетата

Следващ в класацията е хипопотамът. Той е най-голямото чифтокопитно животно с впечатляващите до 1 800 килограма. Сред другите чифтокопитно има по-високи от него, като жирафът, но нито едно от тях не може да се мери с него по маса. Живеят на стада, доминирани от мъжки и са много опасни.

Южен морски слон

Той тежи до 4 000 килограма и дължината му достига между 4 и 6 метра. Той е най-големият представител на тюлените и един от двата вида морски слонове, който са най-големите представители на перконогите бозайници. Най-голяма е популацията му на остров Южна Джорджия, а любовният му зов е изключително силен.

Бял носорог

Най-големите бозайници на планетата

Белият носорог е много близък по големина с хипопотама. Той е най-големият нечифтокопитен бозайник на планетата. Има два вида бели носорози според мястото им на обитаване в Африка – южни и северни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest