miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Грижа за новородените и новоизлюпени рибки

Грижа за новородените и новоизлюпени рибки

Грижа за новородените и рибки

Ако откриете новородени рибки в аквариума си, не се паникьосвайте! Първото нещо, което трябва да направите, е да преместите всички възрастни аквариумни рибки, за да не ядат бебетата. Друга възможност е да преместите мъниците в отделен съд, където да могат да растат в безопасна среда.

Много видове риби ядат своите малки. Дори и да не го правят родителите, други риби ще се полакомят. За да прехвърлите малките рибки, загребете ги внимателно в чаша, вместо да използвате мрежа.

За грижата за новородените рибки ще ви помогне доброто оборудване на аквариума за отглеждане на такива, а именно филтър гъба, за да улесните водния поток, без да създавате смукателен ефект, толкова силен, че да навреди на бебетата.

Филтрите гъби осигуряват нежна механична и биологична филтрация, която ще ви помогне да поддържате съда чист.

Хранете малките рибки със специална храна за рибки, която се продава в повечето ветринарни магазини. Не прекалявайте с количеството.

Най-добрият метод е да натопите края на клечка за уши във водата, а след това да я потопите в прахообразната храна. След това потопете клечката отново във водата в близост до рибките.

Хранете мъниците по този начин няколко пъти на ден. Първите няколко седмици от живота са най-важни за вашите рибки. Те ще растат бързо, ако получават достатъчно храна.

Отглеждане на новоизлюпени рибки

Поддържайте стабилна температура на водата в аквариума като използвате потопяем аквариумен нагревател. Проучете предпочитаната температура на водата за видовете мъници, които са ви се родили, и настройте терморегулатора на нагревателя до тази температура.

Докато растат малките рибки не трябва да сменяте напълно водата в аквариума. Източете малко количество и я заменете с нова като внимавате това да не доведе до рязка промяна на температурата.

След първите няколко седмици размерът на рибките значително ще се увеличи. Изчакайте ги да достигнат до около сантиметър преди да ги съберете с останалите си водни любимци.

Ако новоизлюпените рибки са от голям вид, ги оставете да растат до една трета от зрелия им размер преди да ги преместите. Ако имате големи или месоядни рибки в аквариума си, уверете се, че мъниците са достатъчно големи и няма да бъдат изядени, преди да ги върнете обратно в аквариума.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest