miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Попови лъжички - какво трябва да знаем

Попови лъжички - какво трябва да знаем

Попови лъжички
Снимка: Huskyherz/pixabay.com

Един от най-големите класове животни в природата са земноводните. Характерни са с това, че претърпяват метаморфоза. От ларви, дишащи с хриле, те стигат в развитието си до възрастни екземпляри, които дишат с бели дробове. При този забележителен процес те претърпяват още редица промени - поникват им крака, опашките им падат, променят формата на тялото си до неузнаваемост.

Голям брой са насекомите и техните метаморфози представят голямо разнообразие, показващо изобретателността на природата. Сред гръбначните животни единствено жабата преминава през метаморфоза, която също е много интересен природен феномен.

Първият етап при всички представители на животинския свят, които познават метаморфозата, представляват яйцата. От тях се излюпва самостоятелен организъм, наречен ларва и той представлява ранният етап в следзародишното развитие на животното.

Ларвата води напълно самостоятелен начин на живот, който се различава съществено от този на възрастното животно по-късно. Ларвата обикновено има свои органи, които са пригодни за нейния начин на живот. В преходния период тези органи се трансформират в напълно различни, подходящи за възрастния индивид.

Интересен случай на метаморфоза, при която възрастното животно напълно се различава от своя ларвен стадий ни показва жабата. Нейната ларва се нарича попова лъжичка и търпи огромни промени, докато се появи добре познатото ни скачащо и квакащо създание. Интересно е да се проследят етапите на промяна, които в максимална степен покриват представата за термина метаморфоза.

Характеристика на поповата лъжичка и етапи на метаморфоза

Появата на поповата лъжичка се предшества от хвърлянето на хайвера от женските жаби, който е много подобен на рибния хайвер, а мъжките го поливат със семенна течност. Женските обикновено хвърлят много хайвер, тъй като от етапа на оплождане потомството е изправено пред много опасности. Има яйца, които са неплодоносни и те стават бели или непрозрачни.

Постепенно жълтъкът в яйцата започва да се дели, първо на 2 части, после на четири, на шест и така нататък. Скоро ембрионът започва да се движи вътре в яйцето. През ембрионалния етап новият организъм се храни от яйцето.

Две седмици след оплождането на яйцето на жабата ларвата напуска защитната мембрана на ембриона и започва своя самостоятелен живот. Ларвата с наименование попова лъжичка прилича повече на риба, отколкото на жаба.

Тялото на ларвата е дълго от 5 до 7 милиметра, има добре изразена глава с уста, тяло и опашка. Диша с две двойки малки външни хриле. Напълно оформеният организъм на поповата лъжичка има органи, пригодени за плуване и дишане.

Жабите се развиват от попови лъжички

При излюпването си първото нещо, което прави поповата лъжичка, е да изяде останките от жълтъка. В този първи момент тя е изключително крехко създание с хрущялен череп и се прикрепя към всякакви предмети във водата, като използва малки лепкави органи между устата и коремната област. Тя остава така в първите 7 до 10 дни след излюпването, а след това започва да плува. Поповата лъжичка се храни с водорасли. Те получават малки зъби, с които прегризват водораслите. Те имат освен това спирално черво, което им позволява да извличат максималното количество хранителни вещества от изядената храна.

След около месец хрилете започват да се срастват с кожата, докато накрая хрилните отвори се затварят и хрилете изчезват. Те започват да развиват двукамерно сърце и вече имат един кръг на кръвообращение. До края на първия месец поповите лъжички са много общителни. Те могат да си взаимодействат помежду си като рибите.

След 1, 5-2 месеца поповите лъжички вече имат мънички крачета. Главата им става по-изразена, а тялото им се удължава. По-големи животни, като мъртви насекоми или растения могат да им служат за храна. Предните им крайници се появяват по-късно от задните. Заедно това хрущялният череп се заменя от лицев на млада жаба.

Зъбите изчезват, а устата и челюстите добиват нова форма. Мускулите на езика се развиват мощно, защото с този орган по-късно жабата улавя плячката си. Удълженото дебело черво, характерно за тревопасните, се скъсява, за да се адаптира към нуждите на бъдещия месояден хищен организъм. Белите дробове се увеличават, хрилете изчезват.

След 9 седмици поповата лъжичка вече прилича на малка жаба, но с много дълга опашка. Започва процесът на метаморфоза.

В края на третия месец от развитието опашката изчезва и новото създание напълно прилича на възрастните жаби. Последната промяна е излизането от водата, за да започне живота си като земноводно животно - жаба. След 3 години жабата вече е полово зряла и може да участва в размножителния процес.

Жаби, които живеят в по-студен климат могат да преминат процеса на поповите лъжички за много по-дълъг период от време. Други демонстрират уникални етапи на развитие, които значително се различават от описания традиционен жизнен цикъл на попова лъжичка във водата.

Други начини на развитие на поповата лъжичка

Дъждовната жаба разполага до друг начин поповите лъжички, съвсем различен от традиционния. Вътрешният състав на хайвера при нея е такъв, че има достатъчен запас от хранителни вещества, за да може поповата лъжичка да се изхранва вътре в яйцето, докато се превърне в жаба. Чак тогава тя напуска защитеното яйце.

Жаби

Поповите лъжички на отровната южноамериканска жаба минават не по-малко интересен път на развитие и много различен от този на традиционните попови лъжички. Яйцата биват снасяни на земята във влажна почва. Мъжкият ревниво ги пази.

Когато поповите лъжички излязат от яйцето, те моментално се качват на гърба на родителката си. Майката ги пренася от земята към по-защитено място. Женската намира листата на растението бромелиада и поставя поповите лъжички във фунията, разположена в основата на бромелиевия лист, където винаги след дъжд се натрупва вода. Тук поповите лъжички намират временен подслон, докато жабата не открие подходящ водоем и ги прехвърли в него за последващото им развитие.

Поповата лъжичка на дървесната жаба също преминава по - различен етап на развитие. Етапът на поповата лъжичка прилича малко на развитие на кенгуру. Тази жаба има кожена торба, която обаче се намира на гърба на майката. Там тя слага яйцата. Така ги носи до момента на излюпване на поповите лъжички, които отнася до воден басейн и ги освобождава да плуват.

Южноафриканската жаба пък прави къща от пяна. Тя е истински защитен подслон за яйцата. Пяната представлява специално вещество, отделено от женската, което мъжкият разбива до пяна. Горният му слой се втвърдява и там яйцата се развиват спокойно, без опасност да бъдат изядени. Накрая готовата жаба излиза от пяната.

Стъклените жаби също са измислили хитроумен начин да спасят бъдещото си потомство от прекалено многото желаещи да ядат жабешкия хайвер. Яйцата, които снася женската, приличат на желе, което прикрепват към гърба на листата на дърветата. Под листата трябва да се намира вода. Мъжкият пази яйцата до излюпването на поповата лъжичка. Тя се плъзва по листото и пада в езерцето или потока, а там започва метаморфозата до възрастна жаба.

Някои факти за развитието на поповите лъжички

Развитието им зависи от броя на растенията и насекомите в езерото, както и от температурата на въздуха и водата.

Метаморфозата на поповата лъжичка е една от най-ярките трансформации в биологията, тъй като промените подготвят водния организъм за сухоземен живот.

При поповата лъжичка всеки орган търпи промяна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest