Miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Видовете акули и кратка характеристика за тях

Видовете акули и кратка характеристика за тях

Видовете акули и кратка характеристика за тях

Акулите са сред най-древните риби, които са населявали океаните и моретата много преди създаването на човечеството. Днес различаваме около 440 вида, които могат да са с дължина от няколко сантиметра до няколко метра.

Някои от тях са свирепи хищници, а други са съвсем миролюбиви морски създания. Тук ще ви запознаем с 5 от най-известните представители на акулите.

Голяма бяла акула

Да, точно това е онази всяваща страх огромна бяла акула, от която сигурно сте сънували кошмари, след като сте изгледали филма Челюсти. И има защо - тя е не само сред най-големите акули, които могат да достигнат тегло от около 3 тона, но е и истински агресор спрямо хората.

За разлика от повечето видове акули, които похапват планктон и риба, голямата бяла акула не би си простила, ако изтърве някой и друг гмуркащ се плувец, образно казано.

Голяма бяла акула

Бича акула

И тя не си поплюва, ако усети миризмата на човешко месо. Макар и с по-малки размери от голямата бяла акула, тя също е сред най-опасните за хората акули. Донякъде бича акула е дори по-опасна от голямата бяла акула, защото може да ви изненада не само в солените води, но и в сладководните реки.

Акула Морски ангел

Не е ясно защо тази акула носи такова божествено име, но пък е сравнително миролюбива. Тя е с плоска форма, а нетипичното при нея е, че женските екземпляри са доста по-големи от мъжките.

Храни се с безгръбначни морски животинки и с костни риби, които си набавя в Атлантическия океан. Може да се срещне и доста близко до брега и макар вие да не попадате в графата ѝ хранителни деликатеси.

Трябва да сте много внимателни да не я настъпите без да искате, защото акулата Морски ангел дебне плячката си, заравяйки се с пясъка. Ще бъдете доста безмилостно нахапани, но нищо повече. В крайна сметка и вие не бихте стояли необезпокоявано, ако някой се разходи върху главата ви.

Китова акула

Китова акула

Въпреки безмилостния си и застрашителен вид, тази акула е душичка. Явява се най-големият представител сред видовете акули като рекордьорът, измерен през 1949 г. е бил с размери от над 12.5 м.

Ако имате възможност да посетите някоя от островните държави в Индийския океан, то искрено ви препоръчваме да се отдадете и на гмуркане във водите му, защото може да имате щастието да попаднете и на китова акула. Преглътнете страха си, тя няма да ви направи абсолютно нищо.

Леопардова акула

Това е една истинска красавица, която като изключим, че е риба, наистина има шарките на леопард. Леопардовата акула има много благ и уравновесен характер и няма да ви нападне. Разбира се за целта трябва да успеете да я откриете обаче, защото тази риба има за фикс идея да отбягва хората.

Това бяха някои от най-добре познатите и интересни видове акули и характеристика за тях - прекрасни създания, които си струва да бъдат видени, но отдалеч за по-сигурно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest