Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Колко пъти раждат кучетата?

Колко пъти раждат кучетата?

Колко пъти раждат кучетата?
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Бременността при кучетата е по-различна от бременността при хората. На първо място това е така, защото кучетата се развиват по по-различен начин от своите господари. Също така е вярно, че има определено време от годината, когато е най-подходящо да заплодите женско куче или да използвате мъжко куче за разплод.

Ако сте решили да отглеждате куче за разплод, трябва да знаете доста неща, а не само колко често раждат кучетата.

Когато си вземете въпросното куче, независимо дали е мъжко или женско, много е важно да подсигурите както неговото/нейното здраве, така и това на поколението му. Така че посещавайте редовно ветеринар и не пропускайте задължителните имунизации и обезпаразитяване на кучето. Поддържайте добра диета и позволявайте на кучето си да бяга и да се упражнява.

Сексуална зрялост

Когато забележите първите признаци на сексуална зрялост, не се хвърляйте веднага в търсене на женско или мъжко куче за вашия приятел. Най-вероятно предварително сте изчели доста относно особеностите на породата. А ако не сте, направете го сега. Заплождането и сексуалната зрялост до голяма степен зависят от породата на кучето, размерите, които е достигнало, полът и общото му здравословно състояние.

По отношение на женските кучета, повечето специалисти са единодушни, че перфектното време за заплождане е по време на второто разгонване. Най-добре е да се консултирате с ветеринаря си по въпроса. Той ще знае най-добре.

Бременно куче

При мъжките кучета ситуацията е малко по-различна. Те започват да се разгонват по-малки. При някои породи това става още на 5 месечна възраст. Това, отново, не означава, че са готови да бъдат бащи. Максималното количество сперма, нужно за заплождане, е много по-ниско на тази ранна възраст. Ето защо е хубаво да изчакате, докато кучето не стане на 1 – 1.5 години, преди да му намерите партньорка.

Колко често може да използвате мъжко куче за разплод?

Краткият отговор е – колкото искате. Зависи изцяло от собственика на кучето. Мъжкото куче, което е навлязло в сексуална зрялост, може да запложда непрестанно, стига да е в добро здраве и във форма.

Повечето специалисти препоръчват да започнете едва, когато кучето е достигнало оптималната за породата си възраст и големина. Също така е добра идея да сте го прегледали при ветеринар, който да е установил, че няма някакви специфични за породата заболявания.

Препоръчва се да направите план за размножаването на вашия любимец. Не се препоръчва размножителния процес да продължава повече от 5 дни подред, защото това само ще изтощи вашия любимец и ще намали качеството и количеството на спермата.

Колко често може да се използва женско куче за разплод?

Логично, женските кучета не могат да се размножават със скоростта на мъжките. Препоръчителният брой кучила, които едно женско куче може да износи през живота си, е 4 в зависимост от броя кученца, които ще роди и общото здравословно състояние. Всичко, което надвишава този брой, може да влоши сериозно здравословното състояние и да доведе до съкращаване на живота.

Майка с кученца

Защо това е така? При всяка бременност женското куче ражда много малки. След това майката трябва да възвърне предишното състояние на тялото си, което включва и възстановяване на части от матката, както и мускулния си тонус. Това отнема енергия и време.

Оптималното време, което трябва да изчакате, преди да заплодите женска, отново е между година и половина и две след раждането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest