Miau.bg»Статии»Мъници»Мишки»За плъховете от А до Я

За плъховете от А до Я

Плъх
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Сред представителите на животинското царство, които живеят редом с нас в домовете и близко до човешките обитания, най-зловреден е плъхът. Той е абсолютен вредител и борбата с плъховете е неравна и се води от векове. Наред с това хората го използват за опити, където наред с жабите и мишките той допринася за някои открития. Този представител на мишевидните гризачи е интересен и заслужава да му се обърне нужното внимание.

Характеристика на плъховете

Плъхът, латинско название Rattus, е среден по размери гризач, стигащ до 30 сантиметра дължина. Отличава се с дълга и здрава опашка, черни очи като топчета и къса гладка козинка.

Той населява планетата от 48 милиона години. Тези гризачи са съвременници на динозаврите и според някои твърдения са причина за изчезването на гигантските животни, тъй като изсмуквали съдържанието на динозавърските яйца. Тези легенди идват най-вероятно заради високата устойчивост на този биологичен вид и лесното му приспособяване към околната среда.

Видове плъхове

Съществуват над 100 вида плъхове, които населяват най-вече тропическите области на Азия и Африка. Разпространени са по цялата суша. В България се срещат два основни вида: черен и сив плъх, но те имат толкова много разлики във външния си вид, че трябва да се разглеждат отделно.

Разделението на двата основни вида като етимология не отговаря точно на наименованието им. Сивият плъх рядко е сив на цвят, а черният не е черно обагрен. Затова разграничаването им е най-лесно на база местообитание.

Черният плъх, или още покривен плъх, гнезди по високите места, по покривите и в сухите помещения. Каналният, или още наречен сив плъх, живее в каналите, мазетата и дупките под земята.

Цветът и на двата варира от жълтеникаво бял до светло сив, светло кафяв и пъстър и черен.

Гъстотата на козината му също е различна, в зависимост от подвидовете.

Всички видове плъхове се различават като размер, форма на тялото, окосмяване на опашката, големина на ушите, форма на муцуната и поведение.

Двата най-разпространени видове у нас имат следните характеристики: Сивият канален плъх има тъпа муцунка и малки очи. Черния покривен плъх има остра муцунка, а очите му са големи.

По формата на тялото каналният плъх има крушовидно тяло, разширено в таза, а черният плъх е по-строен с тяло във форма на банан.

Плъховете се крият на различни места

Според размера и формата на ушите също има разлика. При сивия плъх ушичките са къси и не достигат очите, а при черния откриваме дълги уши, леко подгънати в края си напред.

При размера, цвета и окосмяването на опашката разликите са значителни. Сивият канален плъх има гола опашка, по-къса от тялото, на дължина около 15-22 сантиметра, на върха е по-тъмна от основата. Черният покривен плъх има опашка по-дълга от тялото му, достига на дължина от 14 до 23 сантиметра. Тя е гола, но има единични косми.

Според размера на тялото и задните лапи разликите също са осезателни. Каналният плъх е дълъг от 18 до 27 сантиметра, а задните лапички са му 4-5 сантиметра. Женската има 12 зърна. Черният плъх е доста по-къс, стига до 14-20 сантиметра, а задните му лапи са 3-4 сантиметра. Женската има 10 зърна.

Цветът на козината и корема е съответно пъстър при каналния плъх. От светлокафеникав до тъмносив, а по повърхността има тъмен слой. Коремчето му е сово до жълтеникаво бяло. При черния плъх цветът варира от тъмно сиво през кафяво до пъстро или черно. Коремчето и от сиво до бяло и е по-светло от козината.

Местообитание на плъховете

Черният плъх е по-топлолюбив от сивия. Обича и по-сухите места. Живее и създава гнезда над земята. Предпочита храстите, гъстата растителност, бръшляна, а също и кухите дървета. В сградите предпочита високи места като таваните, стените, хамбарите, покривите или високите шкафове. Може да се види и около бреговете, оградите, язовирите и езерата. Рядко покае дупки и предпочита да гнезди над земята. Разхожда се по жици, кабели и греди. В дивата природа е по дърветата, в кухините на скалите. Гнездата му се със сферична форма от настърган материал, клончета, плат и разни растителни материали. Прави много поражения, докато си стои гнездото.

Сивият плъх търси ниските и влажни места за живот. Обича на си строи гнездата в дупки под земята. Той ги изкопава в основите на сградите, под огради, навеси или скали. Прави си мрежа от подземни тунели с няколко гнезда, складове за храна, входове и изходи, от които да се евакуира.

Той обича да се настанява в силозите, хамбарите, фермите за животни, в дупки под плочи и развъдници. В града търси мазетата, подземните етажи на къщите, канализационните тръби. Пригоден е да живее до човешките отпадъци. Гнездата им са от мек материал, хартия или сдъвкана трева.

Двата вида се отбягват, но могат да живеят и в една постройка. Каналният плъх ще е в основите на сградата, а покривният ще се настани на таванските помещения.

Размножаване при плъховете

Покривният плъх се размножава с три до пет поколения за година и ражда от 3 до 10 малки. Полово зрял е на 3 до 5-месечна възраст. Живее около година. Женската умее да редуцира поколението при нужда, раждайки веднъж годишно. Тези плъхове са много социални, както и всички останали и образуват групи до 60 плъха.

Сивият плъх е по-плодовит и ражда четири до седем пъти в годината. На пет седмици вече е полово зрял. Женската е бременна 3 седмици и ражда от 5 до 14 малки. Пик на размножаването им е от пролетта до есента.

В групата им има строга социална йерархия. При пренаселване сам регулира популацията си, като най-ниските социални слоеве биват убивани първи.

Хранене на плъховете

Бебета плъхове

Плъховете са всеядни. Те могат да ядат зърно, но ще изядат и сапуна, и боклука, свещите, растенията, плодовете и яйцата. Двата вида не се хранят заедно, но може и да споделят храната. Ако имат избор, нападат различен тип храна.

Черният плъх харесва плодовете и ядките. Обича цитруси и като нападне дървото, изгризва плода отвътре до куха обвивка.

Сивият плъх обича сочната храна, с която да си набави течности. Обича семена, гъби, плодове, дребни гръбначни и безгръбначни животни. При липса на храна яде отпадъци и даже хартия.

Черният плъх се храни надвечер, след залез слънце. Останалото количество складира в гнездото. На ден изяжда до 30 грама храна и изпива до 30 милилитра течности. Ако му липсва вода, той търси водоизточник.

С годините живот около хората сивият плъх е променил предпочитанията си. Вместо пресни храни, той вече предпочита макарони със сирене, картофки, хляб, яйца и месо. Той изяжда до 30 грама храна и толкова вода. Ако му липсват течности, ближе росата. Силно зависим е от водата и ако тя му липсва, умира мъчително.

Зарази, пренасяни от плъховете

Плъховете пренасят най-опасните заразни и паразитни болести. В миналото те са били основен приносител на чума. Пренасят също коремен тиф, хепатит, салмонелоза, треска, бяс, туларемия, листероиза, тения, токсоплазмоза, лептоспироза и още много други. Пренася и много вирусни заболявания, някои все още без лечение, с тежко протичане и фатални последици за здравето и живота на хората.

Затова борбата с плъховете трябва да се води много сериозно, с помощта на професионалисти. Отделни екземпляри се ловят с капани, но пръскането с препарати е за предпочитане, тъй като дава по-сигурни резултати.

Интересни факти за плъховете

Плъховете могат да са домашни любимци

Плъховете са далтонисти, но различават някои нюанси на цветове. Въпреки лошото си зрение се ориентират добре в околната среда.

Плъховете са единствените бозайници освен човека, които се смеят.

Плъховете са много чисти животни и се мият по няколко пъти на ден.

Предпочитат храна, богата предимно на въглехидрати.

Плъховете са изключително уми и социални животни. Общуват с високочестотни звуци, които човекът може да чуе само с апаратура.

Плъховете са съпричастни. Могат да помогнат на другар, дори пренебрегвайки себе си.

Мозъкът на плъховете наподобява силно човешкия и те дори могат да запомнят имената си и да реагират на тях.

Декоративните плъхове са домашни любимци, които се привързват към стопаните си и мат нужда от тяхното внимание и ласки. Мъжките обичат да бъдат гушкани и обсипвани с любов. Ако не са принудени да живеят в клетка, кожата им отделя приятна миризма като парфюм.

Вижте още плюсове и минуси на плъх за домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest