Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Тазобедрена дисплазия при кучето

Тазобедрена дисплазия при кучето

Тазобедрена дисплазия при кучето

Какво представлява тазобедрената дисплазия при куче?

Тазобедрената дисплазия при куче е генетично състояние, при което от ранна възраст тазобедрените стави могат да отслабнат и да се разхлабят. При това състояние сухожилията и ставните капсули, които обикновено стабилизират тазобедрената става, остават разхлабени още от първите няколко седмици на живота на кучетата. Това състояние често води и до вторичен остеоартрит на засегнатата става. При кучетата, страдащи от тазобедрена дисплазия, състоянието обикновено се среща и при двете бедра.

Кога се появява тазобедрената дисплазия при куче?

Кучета от всяка възраст могат да развият тазобедрена дисплазия - от едва няколко месечни кутрета до значително по-възрастни индивиди. Големите породи кучета са по-склонни да развият това заболяване заради по-бързия си растеж и натрупването на маса. При възрастни кучета заболяването се среща най-често след деветата година.

Каква е причината за тазобедрената дисплазия при куче?

Най-често тазобедрената дисплазия е генетично заложена, но не е изключено да се появи и по други причини като наднормено тегло при кучето или физическо претоварване. Последните две сами по себе си не могат да предизвикат това състояние, но могат да доведат до по-бързото износване на ставата, което на свой ред да причини разхлабването ѝ и да доведе до дисплазия.

Какви са симптомите на тазобедрената дисплазия при куче?

Симптомите могат да бъдат разнородни, но стопаните трябва да обръщат особено внимание при промяна в ходенето или тичането на кучето, ако забележат нежелание за игра, схванатост или признаци на болка след разходка или сутрин при ставане. С напредване на състоянието мускулния тонус при повечето кучета намалява и те имат нужда от помощ при лягане и изправяне.

Кои породи най-често страдат от тазобедрена дисплазия?

Големите породи кучета са по-често засегнати от това състояние, макар че се среща и при по-малките видове. Сред най-често боледуващите породи от тазобедрена дисплазия са немската овчарка, голдън ретривъра, лабрадор, английският булдог, ротвайлерът, нюфаундленд, санбернар, немският дог, неаполитанският мастиф и породата чау-чау.

Как се лекува тазобедрената дисплазия при куче?

Здравословният режим, хранителните добавки и противовъзпалителни медикаменти са най-честият избор за лечение и облекчаване на симптомите при тазобедрената дисплазия и последвалия остеоартрит при куче.

Също така специфични упражнения, масажи и компреси могат да помогнат значително, както и подобряване на домашните условия за кучето като това да поставим купичката с храна и вода на подходяща височина, за да не се навежда, да му осигурим топли кучешки дрехи и уютно топло местенце, тъй като топлината облекчава болката и схванатостта.

В случаите, където това състояние е твърде напреднало, може да се наложи и хирургична намеса или поставяне на изкуствена става при куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest