miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Кои са тревопасните аквариумни рибки?

Кои са тревопасните аквариумни рибки?

Тревопасните аквариумни рибки

Акваристиката е любимо хоби на мнозина. Красотата от добре аранжиран аквариум, пълни с красиви рибки е истинска радост за окото.

Понякога обаче отглеждането на водните обитатели може да бъде истинско предизвикателство. Първото, което трябва да знаете – кои риби са месоядни, кои – всеядни и кои са тревопасни. Само по този начин можете да осигурите мир в аквариума си.

В следващите редове ще разгледаме по-подробно видовете тревопасни аквариумни рибки.

Платите са пример за всеядни рибки, които обаче основно се хранят с растения. Те са изключително красиви. От същото семейство са и гупите и хелерите, които също са всеядни. Те са подходящи за начинаещи, тъй като не са капризни. Освен това нравът им е миролюбив, което означава, че няма да създават проблеми в аквариума.

Други риби, които предпочитат растителната храна, са всички от семейството на сомовете. Те са и особено подходящи, ако сте педантични на тема чистота в аквариума. Освен това са миролюбиви и живеят на дъното, без да създават конфликти с останалите риби.

Известните като неонови рибки също са тревопасни. Те се чувстват най-добре в аквариум с буйна растителност. Движат се на пасажи, което ги прави особено атрактивни заради неоновата лента по тялото им. Могат да се отглеждат заедно с тетрите. Не бива да ги събирате с хищни риби, защото са дребни и лесно могат да станат плячка.

Неонова рибка

Към тревопасните аквариумни рибки спада и особено атрактивната риба клоун. Тя понякога също консумират планктон, когато е в естествената си среда, но като цяло предпочита растения.

И този вид е сравнително лесен за отглеждане, стига да успеете да му осигурите нужните условия. Те се чувстват най-добре в двойка, а идеалната опция за отглеждането им би била да им осигурите собствен коралов риф.

Друга тревопасна тропическа риба е синият танг. Тези рибки вървят ръка за ръка с рибите клоуни, защото на практика правят познатия на всички тандем Немо и Дори. Както в анимацията, синият танг е изключително миролюбива риба, която предпочита растителна храна. Шарката ѝ е ярко синя и също живее в кораловите рифове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest