miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на дратхаар

Характер и поведение на дратхаар

Разходките са много важни за дратхаар
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

В средата на 19 век немски кинолози решили да селектират нова разновидност на специален вид ловно куче, което да събира в себе си най-добрите работни качества от своите предшественици. Бъдещият образец трябвало да бъде издържлив и еднакво добре да работи, както с блатни птици, така и с полеви.

По време на експериментите специалистите създали поколение ловно куче с многообещаващ потенциал и с груба, твърда козина. За конкретния експеримент те взели генетичен материал от добре познатите европейски ловни кучета щихелхаар, грифон на Корталс и от пресметливите умници пуделпойнтер.

По мнение на селекционерите именно кръстосването на тези породи е направило от дратхаар идеално ловно куче, способно да работи дори и в неблагоприятно време и условия.

През 1902 година в Германия бил основан първият клуб на любителите на дратхаари, а след 22 години породата е призната от международната киноложка федерация.

Тези кучета обикновено тежат между 22 и 32 килограма и са високи между 61 и 68 см. Строгата и почти военна окраска на кучето е идеално допълнена от брадатата му муцуна, която придава на животното сериозен вид. Възрастните дратхаари имат увиснали мустаци и рядка брада, които в съчетание с любопитния им поглед ги правят да изглеждат като старци.

Би могло да се каже, че дратхаарът е 80% ловец и 20% домашен любимец. Като един истински скитник той е готов с часове да се разхожда в компанията на своя стопанин по горските пътеки и блата с една единствена цел – заветен трофей.

Ловният инстинкт на кучето трябва редовно да се насърчава. Всяка една възможност да потича след дивеч или обикновена мишка е силно бленувана от него. Ако не сте любител на лова и дългите разходки из гората, няма смисъл да си взимате това куче. Просто характерът и поведението на дратхаар ще ви изненадат неприятно.

Към непознатите тази порода изпитва подозрителност и леко недоверие. Поради това кучето лесно може да бъде преквалифицирано в охранител. От тези животни могат да се получат и добри кучета-компаньони.

Дратхаар обича игрите

Децата се разбират с дратхаара много добре и с удоволствие играят на гоненица и други активни игри. Ако се случи да нямате време да му осигурите пълноценна разходка, може да оставите кучето насаме с децата. Те с удоволствие ще прекарат време с него и ще го натоварят физически.

Стопаните на кучета от тази порода отбелязват като нейни достойнства живият ум, изпълнителността и отговорността. Твърдокосместият ловец много добре усеща настроението на своя собственик и прекрасно осъзнава какво иска той.

Единственият недостатък в поведението на дратхаар е вроденото желание на животното да доминира. Дратхаарите имат доминиращ характер и биха могли да опитат да подчинят човека да изпълнява собствените им желания.

Възпитанието на дратхаара е сравнително лесно в сравнение с друга ловна порода. Като повечето ловци този добродушен немец се нуждае от сериозни напътствия.

След приемането на кутрето дратхаар в дома ви трябва да започнете да възпитавате в него смелост. Палето не бива да се страхува от звука на изстрела и от вида на диви животни, колкото и внушителни да са те.

За да приучите кучето към миризмата на барут и за да свикне с изстрелите, е по-добре да излезете извън града. В началото изстрелите трябва да се произвеждат на 200 метра от животното. Ако у него не се наблюдават признаци на паника и вълнение, разстоянието постепенно се намалява.

Характер и поведение на Дратхаар

Ако искате да направяте от своето куче професионален ловец на птици, ще ви се наложи да проведете с него курс по плаване в открити води. Приучаването към къпането във водоеми трябва да става плавно, защото много от животните в началото се страхуват от водата.

В никакъв случай не хвърляйте кучето направо във водата, за да го научите на смелост. То няма да потъне, но ще изгуби завинаги доверието и уважението си към вас.

„Не трябва" и „Към мен“ са командите, който дратхаарът е длъжен да усвои от най-ранна възраст. Само когато кучето се е научило бързо и правилно да реагира на повелителния тон на стопанина си, може да се продължи с обучението.

Научете кучето си да носи предмети от малко, желателно е да се започне от 5 месечна възраст. Традиционната дресировка на дратхаара започва с чучело на птица. Животното трябва да хване предложената примамка и да я пусне на земята, само когато чуе думата Апорт.

Немският твърдокосмест ловец не обича монотонността, затова по време на обучение е най-добре да съчетавате няколко вида дейности. Позволете на своето куче да прояви индивидуалността си, като го натоварвате с различни задачи. Не забравяйте да съчетавате уроците с голямо физическо натоварване.

Преди да решите да си вземете кученце от породата, прочетете всичко за породата Дратхаар и разгледайте тези обяви за дратхаарчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest