miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на Кангал

Характер и поведение на Кангал

Характер и поведение на Кангал
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Анадолският карабаш, още наричан Кангал, е известен на света от времето на древен Вавилон. Анадолските кучета са били използвани в качеството си на войни по време на битки и като ловци на голям дивеч в мирно време.

С тези животни хората са ходили на лов за лъвове и диви коне. Тези огромни кучета също знаят как да прогонват вълците надалеч от стадото.

Трудно е да се каже, че това е овчарско куче. То прекрасно охранява стадото, но не се занимава с овчарска дейност. Овчарското куче охранява стадото, събира овцете в кръг и връща заблудените, а Кангалът единствено пази стадото от нападение на вълци и други хищници и предпочита да действа независимо от стопанина си. Той има силно развит инстинкт на охранител.

Кинолозите спорят помежду си за корените на Кангала. Едните твърдят, че тази порода кучета произлиза от областта на Анадолското плато в Турция, а другите, че произлиза от Белгия, където породата е създадена селекционно преди два века.

Тези гигантски кучета обикновено тежат около 66 килограма, достигат височина около 86 см и развиват скорост до 50 км/ч. Кангалът не е често срещано куче и отглеждането му в апартамент е загубена кауза.

Що се отнася до характера на Кангала, това куче има независим нрав.

Отглеждане на Кангал

То слуша и уважава стопанина си, ако той притежава вътрешна сила и увереност. Физическото насилие при възпитанието на тази порода е неприложимо. Ако биете кучето си, то ще стане зло и вие най-вероятно няма да го заобичате.

Ако искате да се сдобиете с послушно куче ще са ви нужни търпение и упорство. Всеки стопанин на Кангал е длъжен да знае, как да научи своето куче на прости, но важни кучешки команди.

Предоставяйте на питомеца си възможност да общува с други кучета и хора, за да стане спокоен и управляем. Към децата той не изпитва агресия и им позволява им да го галят и глезят.

Способен е да играе съвместни игри с тях, но вие винаги трябва да бъдете изключително внимателни и да се навъртате наоколо. Ръстът и теглото на кучето са прекалено големи и има силна вероятност несъзнателно да нарани детето ви.

Външният му вид обикновено плаши околните, но нравът му по принцип не е лош. Поведението на Кангала към непознатите е сдържано и дистанцирано. По принцип кучето не е склонно да проявява агресия към тях, но е възможно да ги залае. По-умно е от повечето други породи кучета.

Кангал и другите породи кучета

Психическото състояние на Кангала лесно може да бъде определено по позицията на опашката му. Ако кучето е спокойно, опашката е леко завита, но ако усеща напрежение, тогава тя е силно навита и стига до чак до гърба.

Трябва да се отбележи, че по принцип породата не е склонна към неочаквани пристъпи на агресия.

Малките кученца от тази порода, всъщност не са малки. Те са тромави, игриви и любознателни. Ако направи пакост, малкото пале Кангал в никакъв случай не бива да бъде бито. Достатъчно е да му направите забележка с повишен тон. Те са умни и лесно се обучават, стига да подходите сериозно към тяхното възпитание.

Това животно е изключително привързано към семейството. Главният недостатък на Кангала, ако искате да го отглеждате като домашно куче, е неговия ръст и тегло.

То е създадено да защитава и се нуждае от регулярни кучешки тренировки и натоварващи разходки. Природата го е дарила с изящни мускули и силен скелет. То обича да се къпе и е желателно да го водите често да плува в река или язовир.

Не е препоръчително да държите кучето вързано в къщата. По-добре се постарайте да му осигурите възможност да се придвижва свободно на територията на дома ви.

Кангалът е склонен да доминира, затова още докато е малко пале, трябва да му покажете кой е господарят на дома, но помнете, че използването на сила и жестокост, може сериозно да увреди психиката на кучето.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за кангал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest