Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Видове носорози и тяхната характеристика

Видове носорози и тяхната характеристика

Видове носорози и тяхната характеристика

Носорозите се делят на 8 различни вида, като два от тях принадлежат към един и същи род. За съжаление, към днешна дата оцелелите видове носорози са 4.

Въпреки че това са едни от най-едрите животни на планетата, те са застрашени от изчезване.

Огромен брой носорози са били убити в следствие на бракониерството, което е било в своя разцвет през 70-те и 80-те години. Стигнало се е до застрашаване на популация на тези тревопасни гиганти заради това, че ловците не само ги хващали, за да им отрежат рога, а и ги и убивали за трофеи.

За съжаление избиването им продължава и днес. В някои страни хората наивно вярват, че рога на носорога има лечебни свойства и увеличава потентността, което е напълно погрешно.

Промените в климата също са причина за изчезването на някои видове.

Носорогът е изключително полезно живото за саваната, тъй като то гаси всеки пожар, на който се натъкне.

Ето кои са видовете носорози и с какво се характеризират.

Телеоцерас (Teleoceras major)

Тези носорози са изчезнал вид, населявал Северна Америка. Съществували са преди милиони години в епохите миоцен и плиоцен. Те са били по-късокраки и наподобявали съвременните хипопотами. Тежали са около 1000 килограма, били са дълги около 4 метра, а височината им е достигала до 1, 5 метра.

Те имали само по един малък рог и прекарвали дълго време във водата, подобно на хипопотамите.

Този вид е населявал земята около 18 милиона години и е изчезнал преди около 4 700 милиона години.

Вълнест носорог (Coelodonta antiquitatis)

Вълнест носорог
Снимка: Pinterest

Този вид изчезнал носорог е обитавал Европа и Северна Азия през периода на плейстоцена.

Той е имал два рога разположени един зад друг, като предният е достигал дължина около 60 см. Бил е висок около 2 метра и е тежал между 2-3 тона. Той е имал гъста козина с кафяв цвят, която му е помагала да оцелява на студени места.

Причината за изчезването на неговия вид са промените причинени от глобалното затопляне.

Този вид носорог е изчезнал преди около 10 хиляди години.

Гигантски носорог (Elasmotherium sibiricum)

Това е изключително едър вид носорог населявал Евразия през Средния Плейстоцен. Този вид достигал до тегло 5 тона, а дължината на рога му била около 2 метра. Няма много информация за него, но са намерени множество останки от скелета му.

Изчезването му се дължи на промените в климата и по-точно на изчезването на пасищните поляни и появата на иглолистни гори на тяхно място. Населявал е земята допреди 10 хиляди години.

Черен носорог (Diceros bicornis)

Черният носорог е силно застрашен от изчезване вид. В миналото е населявал територията на Южна, Източна и Централна Африка.

Теглото на възрастните екземпляри е между 800 и 1400 килограма, достигат височина до 1, 8 метра, а продължителността на живота им е между 35 и 50 години. Цветът на кожата им е кафяво-сив, въпреки че ги наричат черни носорози.

Суматрански носорог (Dicerorhinus sumatrensis)

Преди няколко години, последният екземпляр то този вид почина в Малайзия. Усилията, които са направени да се развъди вида били напразни. Учените все пак взели клетки от изчезналия вид носорог, за да бъде възможна неговата изкуствена репродукция в бъдеще.

Видът му е населявал територията на цяла Азия. Той е бил най-малкият вид сред носорозите. Височината му е била между 112 и 145 см, а теглото му е варирало между 500 и 1000 килограма.

Тези животни предпочитали да живеят в блатисти местности и тропически гори.

Бял носорог (Ceratotherium simum)

Бял носорог

Този носорог е почти застрашен вид, но понастоящем няма опасност от пълното му изчезване. Той населява Източна и Южна Африка и предпочита да живее в гористи и тревисти местности.

Животните от този вид могат да издават ръмжащи звуци, я женските мяукат, когато искат да кажат нещо на малките си.

Белият носорог се отличава с високата скорост, която може да развие – около 50 km/h. Теглото му е около 4 тона, а височината - около 1, 8 метра. Има два рога и въпреки че ги наричат бели носорози, те са кафяви на цвят. Продължителността на живота им е около 50 години.

Индийският носорог (Rhinoceros unicornis) и Яванският носорог (Rhinoceros sondaicus)

Тези видове носорози са от от общ род – Rhinoceros.

Индийският носорог е силно застрашен от изчезване. Среща се на териториите на Индия и Непал, но популацията му е силно намаляла. На територията на Пакистан е изчезнал напълно. Днес екземплярите от вида наброяват едва 3000.

Тези гиганти предпочитат саваните и гористите местности.

Теглото на този вид носорог варира между 2300 и 3000 килограма и има само един рог. Размерът му е еднакъв с другия в семейството – Яванският носорог. Кожата му прилича на броня и има широки устни.

Избиван е от бракониерите заради ценния рог, но също е бил смятан и за вредно животно, тъй като е нападал хора. Това е било така, защото селищата им все повече навлизали в териториите, които носорогът обитавал.

Яванският носорог е силно застрашен вид и доста прилича по външен вид на своя събрат Индийския носорог по кожата, наподобяваща броня.

Този вид носорог тежи между 2500 и 3000 килограма и е висок около 2 метра.

Някога е населявал територията на цяла Азия, но днес са останали само около 60 екземпляра, живеещи на свобода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни