Miau.bg»Статии»Животински Свят»Паяци»Най-популярните видове паяци

Най-популярните видове паяци

Най-популярните видове паяци

Паяците са членестоноги, като те се причисляват към клас паякообразни. Представителите му биват повече от 40 хиляди. Те се отличават по начина си на живот, външния вид, както и типа на хранене. Едни от тях са отровните паяци като тарантулите например, докато други - не. В природата е срещат най-разнообразни паяци: малки и безобидни (0, 37 мм), а също така опасни и дори отровни, като на размер могат да достигнат до цели 15 см.

Паяк птицеяд

Паякът птицеяд е най-големият в света. Някои от представителите на семейството му Theraphosidae могат да достигат на размер дори 12 см заедно с краката си. Тялото им е гъсто покрито, а окраската им е червеникава. Размножават се в края на лятото, като женската носи яйцата си със себе си и не ги изпуска от очи. Скоро след раждането си обаче те започват да водят самостоятелен начин на живот. За човека отровата му не опасна, но е много болезнена. Мястото на ухапване от паяк може дори да се подуе и да има жълтеникав цвят. Симптомите обаче отшумяват за няколко дни.

Паяк кръстоносец

Паяк кръстоносец

Тези паяци са от семейството Araneidae. Те имат яйцеобразна форма на коремчето си, на който се намира окраска с форма на кръст, откъдето идва и името им. На цвят те биват, както сиви, така и кафяви. На дължина достигат до 10-11 мм, а при женските - 17-40 мм. Интересен факт е това, че към края на лятото, когато новото поколение порасне, то майка им умира.

Черен отровен паяк

Този популярен вид паяк не е голям, като на дължина тялото на женската достига 10-20 мм. Тялото им е изцяло черно, поради което се наричат още черната вдовица. Характерно за тях е това, че имат червени петна на тялото си, като те са точно 13 на брой.

Паяк черната вдовица

Обитават както нашите ширини, така и Средна Азия, Иран, Афганистан, на брега на Средиземно море, в северна Африка, Казахстан, Русия и Украйна. Ядът им е токсичен дори за хората. На мястото на ухапването се появява оток и парене. След 10-15 минути той се разпространява по цялото тяло и човек започва да изпитва болка в гръдната област. Също така се получава гадене, силно потене, замайване, тахикардия. Ако не се окаже навременна медицинска помощ, изходът е летален (в повечето случаи).

Разбира се, че с това семейството на популярните видове паяци далеч не се изчерпва. Много популярни са също така тарантулите, като някои хора си ги отглеждат дори в ролята на екзотичен домашен любимец. За щастие отровните и опасните за хората видове са доста малко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest