Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на доберман в домашни условия

Отглеждане на доберман в домашни условия

Доберманът е една от най-активните породи кучета

Доберманите са кучетата, около които все още витаят неправилни твърдения, като например че са много агресивни и неконтролируеми.

Въпреки това тази порода кучета има много положителни качества на характера си. Те са много умни, предани на стопанина си и лесни за обучение. Ако възпитавате правилно питомеца си, тогава той само ще ви радва. Главното в случая е да имате предвид особеностите при отглеждането на доберман в домашни условия.

Характер

Доберманът се причислява към активните породи, като именно затова е важно да им осигурите редовни физически натоварвания.

Оптимално място за живеене на кучето е в къща, за да може да има пространство в двора. Въпреки това в апартамент също е възможно да отглеждате това куче.

Тези животни са особени предани на стопанина си и се нуждаят в неговото постоянно присъствие. Не бива да ги изолирате и да ги игнорирате. Доберманът трябва да получи своята роля в семейството, а не да бъде просто животно за игри понякога. Така например, той много добре се разбира с децата и също така е отлична охрана.

Когато ги разхождате, трябва да сте особено внимателни. Не бива да оставяте кучето без надзор, тъй като може да нападне чуждите хора, ако те проявят агресия към него или започнат да го дразнят.

Обезателните аксесоари по време на разходка с добермана е намордника и надеждната кучешка каишка, въпреки че повечето кучета от тази порода са уравновесени и не нападат без причина.

Отглеждане в домашни условия

Отглеждане на доберман в домашни условия

Ключовият момент при отглеждането на доберман е да го ангажирате с нещо. Това не е скучно кученце, което ще лежи през повечето време на дивана или ще спи.

То задължително трябва да си има свое местенце, а също така и своя зона с винаги чиста вода и кучешки играчки.

Последният момент е особено важен, тъй като кучето ще скучае в ограниченото пространство на апартамента, а с играчките ще ангажират вниманието му, ако вие нямате време да му обърнете такова. В противен случай, може да започне да гризе мебелите или другите предмети от интериора, когато му е скучно.

Важно е да разхождате кучето редовно навън (няколко пъти дневно), тъй като то е много активно. Обезателно трябва да миете лапите му след разходка и периодично да чистите кучешкото легло.

Имайте предвид, че ако навън е много студено, тогава трябва да изкарвате добермана с дрехи за кучета, за да не настине. Това се дължи на факта, че доберманът не е от дългокосместите породите кучета и лесно замръзва. За сметка на това през горещото лято животното се чувстват отлично.

Ако спазвате тези лесни и прости насоки за грижа за добермана вкъщи, тогава ще можете да отглеждате тази порода куче дори и в домашни условия.

И не забравяйте, че само обгрижваните кучета и тези, които са обичани от стопаните си, са истински щастливи домашни любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest