Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Най-опасните диви котки

Най-опасните диви котки

Снежният леопард е сред най-опасните диви котки
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Когато се любуваме на домашните котки или на бебетата на големите диви котки, ни е малко трудно да приемем колко опасни могат да бъдат те.

В природата представителите на Семейството Котки са хищници, съчетаващи бързина, сила и изумителни размери. От това семейство са и някои от малкото представители на животинския свят, които си позволяват да нападат човека.

Кратката характеристика на най-известните диви котки ще даде отговор на въпроса какво им дава тази невероятна дързост в поведението.

Ето ги най-опасните диви котки.

Лъв

Няма как да не започнем с Царя на животните. Една от най-големите и хищни котки. Тежи до 250 килограма и развива скорост до 80 километра в час. Отлични спринтьори, но само в кратките бягания. Затова дебнат жертвата си от засада и я нападат като я обграждат. Ловуват в група, основно лъвиците. Мъжките пазят територията. Те са социални животни, живеят на големи семейства - прайдове, в които съществува йерархия.

Леопард

Леопард

Тази котка е отличен катерач и когато хване жертва, я отнася на някое дърво, където я изяжда на спокойствие. Вратът и зъбите на животното са много здрави, а също и ноктите. Ловува нощем, както повечето котки, а денем спри в храстите на сянка. Високата скорост на бягане не е определяща за изхранването на този хищник, но все пак той развива до 60 километра в час при необходимост.

Тигър

Това е най-голямата от дивите котки, надхвърля 300 килограма. Тя е самотен ловец, който владее и охранява своя територия. Много бърза котка, но подобно на лъва е спринтьор, не може да издържи на дълго бягане, тъй като е много тежка. Едно от малкото животни, които причисляват човека към плячката си. Котката е толкова мощна, че може да убие човек с удар на лапата си.

Пума

Пумата е опасна

Пумата, наричана още планински лъв или пантера, е мощен спринтьор, който бяга с над 70 километра в час, когато преследва жертвата си. Тя не е тежко животно, стига максимум до 100 килограма, при положение, че е доста дълга, над 2 метра. Ниското тегло и атлетичното тяло помагат на този представител на котешкото семейство да е толкова пъргав. Има и черна пантера от този вид.

Снежен леопард

Във високите планини на Средна Азия живее красива и бърза котка, която може да бяга на къси разстояния със скорост от 80 километра в час. Прави изключително високи и ефектни скокове, защото е сравнително дребна дива котка, само около 55 килограма.

Ягуар

Ягуарът е дива котка

Скоростта от 90 километра в час поставя ягуара сред най-бързите котки в природата. Скача на височина до 6 метра и твърде много прилича на леопарда, но е по-едро животно. Това е третата по големина дива котка.

Гепард

Гепардът е най-бърз не само сред котките, но и сред всички други диви животни. При къс спринт скоростта му достига до 140 километра в час. Тежи само 65 килограма. Тялото му има идеална аеродинамична форма и това му помага да бъде перфектния спринтьор сред всички животински видове.

Котките разчитат на големината си, на инстинктите си на ловци и необикновената си сила. Това ги прави дръзки и опасни съперници в животинското царство, срещу които малко животни имат смелост да излязат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest