Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижа за кожата на кучето

Грижа за кожата на кучето

грижа за кучето

Всеки един стопанин трябва да полага както грижи за кожата на своето куче, така и да обръща внимание и на неговата козина. Това са задължителни хигиенни навици, за които не бива да забравяте, ако искате питомеца ви винаги да изглежда поддържан и да се чувства комфортно.

Така например дългокосместите породи трябва да се решат регулярно, а също така да се къпят редовно със специални шампоани за кучета, като в това число е добре да имате и сухи продукти.

Именно тези неща са едни от най-важните етапи при правилната грижа за кучето и хигиената му. Двете стъпки са взаимно свързани, защото само ако кожата е истински здрава, тогава и козината ще е блестяща и гладка, както и обратното.

Важно е да премахвате от козината и кожата на питомеца си натрупаната мръсотия, дори ако не я виждате визуално. Все пак това е животно, което се търкаля, излиза навън и се цапа, така че не е приемливо, дори и чисто от хигиенична точка, да се къпе веднъж на половин година.

Не бива да пропускате да почистите очите и ушите на любимеца си с чист памучен тампон. Можете да използвате и специални лосиони за домашни любимци, които са предназначени за грижата за кожата на кучето ви, а също така такива има за очите и ушите.

Когато къпете кучето си, за да премахнете мръсотията по кожата и козината, водата трябва да е съвсем леко топла, но в никакъв случай гореща.

къпане на кучето

Прекалено честото къпане на кучето през 1-2 дни също не е полезно. В никакъв случай не бива да използвате човешки шампоан. В случай, че нямате в този момент кучешки, тогава е по-добре да използвате за тази цел детски сапун или шампоан. Те са по-нежни и не са агресивни към козината и кожата на кучето.

Важно е процедурата по къпането да остава само приятни емоции в любимеца ви, затова от най-ранна възраст е важно да приучавате кучето си към редовните хигиенични навици, свързани с неговата кожа и козина.

Трябва да се полагате правилни грижи за кожата на кучето си, а също така и да не забравяте, че когато си вземате домашен любимец, вие носите и голяма отговорност за неговото общо самочувствие и здраве. Само обгрижвания и обичан домашен любимец е наистина щастливо куче!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest