Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да научим кучето да спи на кучешко легло

Как да научим кучето да спи на кучешко легло

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
11
Как да научим кучето да спи на кучешко легло
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
Виж ››

Повечето кучета са силно привързани към стопанина си или някой член на семейството. Поради тази причина е напълно естествено любимците да имат желание да спят нощно време с този човек – първо, за да го пазят, и второ - за да се чувстват самите те по-сигурни.

Може би поради тази причина много кучета изобщо не са научени, че трябва да спят в собственото си легло. Те обикалят къщата в търсене на най-подходящото място за сън, особено ако техният стопанин не желае да ги допусне в спалнята си.

Защо трябва да приучите любимеца си да спи на едно и също място и това да е неговото легло?

Това е не само въпрос на дисциплина, но и ще гарантира на вас, семейството ви и на самото животно по-пълноценен сън. Процесът може да отнеме няколко седмици, затова се въоръжете с търпение.

Преди да започнете помислете за следните неща:

Преди всичко потърсете най-подходящото място, на което да сложите кучешкото легло. Възможно е обаче то да не допадне на животното. Ако например го принудите да спи на долния етаж, а вие сте на горния или спалнята ви е в другия край на къщата.

В такъв случай потърсете ново местенце. В случай че кучето вече е свикнало да спи във вашата стая, но искате да го отучите, тогава сложете леглото му възможно най-близо до вратата. Така любимецът ви ще е спокоен, че ще ви чува да дишате нощем и ще усещат миризмата ви.

Някои кучета пък предпочитат да спят в дневната, защото така могат да държат под око целия дом.

От голямо значение са и формата и размера на леглото. Ако имате дребна порода кученце, то вероятно ще се чувства най-комфортно в малко легло с издължени стени. Сложете вътре мека възглавничка, в която животното ще може да се гушне и да заспи спокойно.

По-едрите породи кучета обикновено спят с изпружени крайници, затова им вземете нещо голямо и широко, така че да имат достатъчно пространство да се излегнат добре. Ако домашният ви любимец е вече на възраст, тогава може да поставите в леглото му матрак с мемори пяна, която ще му даде повече комфорт при болки в костите.

Ето как да тренирате кучето си, за да спи в собственото си легло:

Кучешко легло

1. Уверете се, че мястото което сте избрали допада на животното. Също така имайте предвид, че то трябва да бъде редовно почиствано;

2. Покажете на домашния си любимец къде се намира неговото легло. Най-важното условие кучето да го приеме и да свикне с него е, леглото да му е по размер и да е комфортно. Насърчето го да влезе в него и го убедете колко е хубаво, като говорите с подходящата интонация. Животното ще усети вашия ентусиазъм и ще възприеме леглото като награда и нещо положително;

3. Измислете си команда, която повтаряйте всеки път, когато дойде време за сън. Тя трябва да окуражи кучето да спи в леглото си. Заведете животното до мястото и му обяснете, че тук ще трябва да прекара вечерта. Бъдете настойчиви, повтаряйте командата и сочете с пръст леглото;

4. Когато четириногото влезе в леглото му, дайте лакомство за награда. Тренирайте кучето всеки път, в който кажете командата то да отива и да ляга в леглото си. Може да го правите и през деня с цел усъвършенстване. Ако забележите, че е задремало някъде из къщата, събудете го и го заведете до леглото;

5. В началото е напълно възможно домашният ви любимец да става от леглото през нощта и да спи на други места. Тогава го събудете и го заведете отново до леглото му като му повтаряте командата. Дайте му лакомство когато влезе в креватчето си, но само първия път. Ако отново се събуди и се наложи пак да го водите, дайте команда с по-твърд тон. Не му давайте повече лакомства, защото лесно може да му стане навик да се буди посред нощ, за да похапне нещо вкусно.

Средно привикването на кучето да спи в собствено легло отнема между 2 и 3 седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest