Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Какво трябва да знаем за породата Алаунт?

Какво трябва да знаем за породата Алаунт?

Какво трябва да знаем за породата Алаунт

За кучешките породи важи това, че са прекалено много, за да бъдат познавани и описани всички. Някои са вече изчезнали, други са новосъздадени, но всички имат своята основа от най-древният спътник на човека, който е стар, колкото света.

Сред древните и вече несъществуващи в първоначалния си вид породи можем да причислим и породата Алаунт, въпреки че днес се отглеждат и продават кучета, назовавани по този начин. Истината е, че истински Алаунт вече няма. Те са съществували от древни времена и са изчезнали към ХVІІ век. Тези кучета, които се отглеждат и представят сега под това име, са смесена порода с мастиф, питбул, териер или булдог.

За оригиналната порода обаче има останали сведения, които ще помогнат да добием представа за същността на този изчезнал вид и да разберем какви са допирните му точки с породата, която днес се нарича Алаунт.

История на порода Алаунт

Алаунтите са били отглеждани като работни кучета в Централна Азия. Те добили популярност, когато номадите започнали да ги отглеждат и обучават за участие във войни, както и да им помагат да опитомяват коне.

Номадските племена алани, които отглеждали алаунти, с времето мигрирали към други райони, създавайки възможност тези кучета да се разпостранят и отглеждат и в други райони. Започнало смесването им с илирийски планински кучета, породи за лов на мечки и други молоси. След различни селекции се появил белият балкански тип Алаунт. Това куче било пряко свързано с гръцките и албанските породи.

Войните и миграциите отвели Алаунта във Франция, Испания и Португалия и там те станали работни кучета. Там тези кучета отново претърпели смесване, в резултат на което се появили много алаунтски стилове и нов външен вид, включително един, наречен Alaunt Gentil, който бил съвсем малко куче, като хрътка, което било използвано за лов. Друг подвид е Alaunt Veantre - едро куче тип моло, като днешния Дого Аржентино.

Първите кучета Алаунт изглеждали като мастифите и помагали на хората по време на война. Тези първи представители са познати като Alaunt de Boucherie. В Португалия и Франция те били познати под това име, в Италия ги наричали оригинални булдози. На Ботуша ги обучили да пазят овцете във фермите. В Испания ги наричали Алано, но ги разделили на две основни групи мастини и Лебрели.

Днес потомците на това куче са широко известни като осетинци и ги използват като пазачи на животните при паша.

Характеристика на съвременното куче Алаунт

Днешния Алаунт принадлежи към големите кучета. Средното тегло на едно мъжко куче е до 20 килограма, на женското до 15 килограма. Средната височина на породата е около 68 сантиметра.

Главите на кучетата от породата са плоски, с големи устни и по-къси муцуни. Имат къса, гладка козина и набръчкана кожа по главата.

Подобно на бойните породи кучета, те имат широки гърди, дебели бедра и яки мускули. Ушите им са къси, могат да бъдат и подрязани. Опашката е с различна дължина при тях, но се причислява към средна или дълга. Цветът на козината им е кафяв, черен или бял, като имат и петна на гърдите, краката или гърба.

Алаунтите са интелигентни кучета, енергични, приспособими, лоялни и активни кучета. С тях лесно се работи, защото запомнят нови команди след 15-25 повторения. Породата е игрива, с развълнуван лай те предупреждават, че имат нужда от забавление и приканват към игри.

Алаунт прилича на дог

По-малко чувствителни са от другите породи кучата, не са особено възприемчиви към емоциите са собственика си, но пък нямат нищо против към динамичното ежедневие. Не им пречи живота в забързано домакинство, крясъците на малки деца, шумната офис среда или пък чести посещения на гости.

По отношение на привързаността си към семейството, където живеят, ги поставят на средно ниво на привързаност. Някои са приятелски настроени, а други са независими и не се сближават твърде много със стопаните си.

Нуждата им от социална среда също се определя като средна. Обичат да бъдат около хора, но нямат нищо против да останат известно време сами.

Кучето Алаунт лае от време на време. Може да променя интонацията си в зависимост от емоционалното си ниво и от това, което иска да каже. Основните причини за лаенето са за защита, от страх, от скука, за търсене на внимание, като поздрав, от тревога и при раздяла.

Тези кучета са едни от най-добрите кучета пазачи. Основната им работа е да наблюдават и те се справят идеално с тази задача. Обикновено са много териториални и защитават собствеността си, така че винаги ще известят, ако забележат нещо необичайно.

Животните от породата са много предпазливи пазачи. Тъй като са непоколебими, когато защитават собствеността, могат да се използват за охрана на дома или членовете на семейството.

Малко вероятно е такова куче да ухапе човек. Прави го само при защита, от болка или ако бъде провокирано.

Не са склонни към скитнически живот и затова бягат по-рядко от други породи. Те се разбират добре с деца, други кучета и котки в семейството.

Алаунт не е агресивно куче, но обича да гони всичко, което се движи, това е ловен инстинкт, който имат всички представители на кучешкото семейство.

Не са обаче подходящи за отглеждане в апартамент, нуждаят се от повече простор.

Обучение и грижа за породата

Тъй като имат висок интелект, те са лесни за обучаване кучета. Възприемчиви и послушни, те не изискват дълго време, за да се справят с основните кучешки команди. Радват се, когато получават насърчение и похвали.

При обучението на кучето трябва да бъде известен фактът, че кучетата Алаунт никога не са били използвани при кучешки борби. Така че е излишно да се правят опити да бъдат обучавани с такава цел.

Алаунтът не е подходяща порода за служебно куче и не може да бъде обучено за подобна цел. Не може да бъде обучено и като терапевтично куче, защото породата не е особено отзивчива към човек, нуждаещ се от обич, комфорт и приятелски настроен другар. Не могат да бъдат използвани като следотърсачи или в спасителни операции.

Много лесно е за поддръжка това куче. С него никой собственик няма да се тревожи за космите по дивана и в колата. Най-добрият избор за всеки стопанин, който не понася кучешки косми навсякъде около себе си. Препоръчителна порода е за начинаещи стопани, които нямат опит с кучета. Нуждаят се от много упражнения и разходки на ден, тъй като са много енергична порода.

Трябва да се има предвид обаче, че могат да предизвикват алергии, тъй като отделят слюнка и пърхот.

Заболявания при Алаунт

Алаунт не страда от сериозни заболявания

Породата има добър здравен статус. Има известна опасност от затлъстяване при кучето, която обикновено се дължи на по-заседнал живот. При такива случаи е необходимо да се намали нездравословната храна и да се състави план за диета. Най-добра за него е качествената суха храна, съчетана с активен начин на живот.

Някои факти за Алаунт

Породата не е призната от Американската асоциация на кинолозите.

От генетичния шаблон на Алаунт произхождат английският мастиф и булдогът.

Белият алаунт е повлиял на всички бели кучета на Балканите.

Испания е известна с развъждането на най-добрите оригинални алаунти, с които е завладяла Новия свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest