Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Баско Овчарско Куче

Баско Овчарско Куче

Баско овчарско куче
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Баско овчарско куче е испанска порода кучета, която в родината си носи името Pastor vasko. Тя е селектирана в северната част на Испания, в страната на баските и е използвана от баските пастири за охрана на овцете и едрия рогат добитък.

Породата е древна, но както повечето породи е резултат на селекция, отговаряща на конкретните нужди на създателите си, а това са овчарите - баски, нуждаещи се от силно куче, което да им бъде добър партньор в грижата за селскостопанските животни.

История на Баско овчарско куче

Появата на тази ценна порода е свързана с интересна легенда. Преди хиляди години в Гипискуа имало огромен вълк, чийто челюсти били винаги отворени. Той всявал страх и старейшините не знаели как да се справят с него. Затова се обърнали за помощ към Девата от Анбото. Тя им изпратила в помощ Басаджуан - господарят на гората. Когато вълкът се появил, той успял да го върже и да го накара да обикаля околните планини, делейки с човека храната и подслона му.

Звярът се научил да управлява и да се грижи за говедата заедно с другите кучета и овчарите, а после се родило и неговото потомство - Баското овчарско куче.

Легендата звучи приказно, но истината е, че това е порода, която се отличава с предразположение към работа, голямо разбиране и хитрост. Специалистите считат, че произлиза от овчарските кучета от Централна Европа.

Пашата на животни е позната в страната на баските повече от 5 хиляди години и там, където е имало овце, е имало и кучета. Смята се обаче, че Баското овчарско куче може да е на възраст от 12 хиляди години. Тази порода е част от животинското наследство на района. Появява се в картини от ХVІ век, а също и в митологията на баските, което показва, че кучето е действало в селска среда сред овчари. Днес обаче е застрашено от изчезване.

Как изглежда Баско овчарско куче?

Има две разновидности на овчарското куче на баските - Илецу и Горбейакоа, без особена разлика във външния им вид. Двете разновидности са приятелски настроени, спокойни и привързани към собственика си. Въпреки че кралското испанско общество на кинолозите признава двете разновидности, някои асоциации настояват за диференцирането на две отделни породи на това куче, но все още такъв факт няма.

Независимо дали ще се обособят две породи или просто разновидности, целта на асоциацията на кинолозите е да запази вида, защото това е едно много добро куче. Кръстосването им би повлияло на техния характер. А това куче е съпътствало баските през вековете, първо ловците, а после и пастирите.

Баските овчарски кучета са добре сложени, силни и са добри спринтьори. Смята се, че са най-едрите сред всички пастирски кучета.

Имат груба козина, средно дълга, в цветово отношение палитрата е твърде пъстра, съдържа всички възможни разновидности на червения цвят.

Отличават се с тясна и остра муцуна, а пред очите имат черна маска.

Баско овчарско куче е верен спътник на овчарите

Опашката на кучето е пухкава, външно прилича на меч.

Ушите им са триъгълни, стоят високо на главата, с кръгли кафяви очи, при някои екземпляри с цвят на кехлибар. Забележителното при тази порода е, че имат отлично зрение. Лапите на кучето им са овални.

Съотношението между височина и дължина на тялото при тях е 1:1, 2, тоест малко по-дълги са, отколкото високи.

Теглото на мъжките варира от 18 до 36 килограма, а при женските от 17-29 килограма.

Ръстът на мъжките е от 47 до 61 сантиметра, а женските са съвсем малко по-ниски, от 49 до 51 сантиметра.

Характер на Баско овчарско куче

Баското овчарско куче се отличава с добър интелект, благодарение на което е лесно за обучение куче и подлежи на усвояване на нови умения. По интелигентност то може да се сравнява с немска овчарка и бордър коли. Това животно е общително и много добре настроено. Отдадено е и лоялно на господаря си, както и добро разположено към цялото семейство.Кучето се разбира с деца и домашни животни. Отнасят се предпазливо и недоверчиво към непознати, което означава, че са подходящи за пазачи на дома. Освен това те защитават своята територия. Истината е, че ще сигнализират, ако усетят някаква заплаха, но наблюдението не е силната им страна.

Не може да се каже, че Баското овчарско куче е от най-чувствителните породи кучета. Емоционалното им ниво се определя като средно. Те се нуждаят от социален живот и искат винаги да бъдат около семейството, не обичат да стоят сами.

Баското овчарско куче не е подходящо за апартамент. Ако потенциалният стопанин не разполага с двор или достъп до обширно място, може да се наложи да преразгледа избора си.

Обучение на Баско овчарско куче

Заради интелекта си тези кучета са подходящи са обучение и идеално усвояват новите умения. Бързо разбират кучешки команди, нямат проблем да открият връзката между команда и действие.

Социализацията на малките кученца трябва да започне в съвсем ранна възраст. Строго се забранява насърчаването на агресия у тях към други животни, защото възрастното куче после става неконтролируемо.

Ако са добре възпитани, те никога не предизвикват агресия на улицата. Както повечето овчарки не започват първи битка. Не са склонни към скитане, затова възможността кучето да избяга се счита за ниска.

Добрата новина при тях е, че поради продължителната им служба като пазачи на стадото те са развили способност не само да изпълняват изискванията на своя стопанин, но и от собствените си инстинкти, които ги насочват към самостоятелно решаване на различни ситуации.

Баско овчарско куче е много хитро

Грижи за Баско овчарско куче

По отношение на грижите баските овчарски кучета са непретенциозни, не изискват нищо различно от това, което се прави за кучетата изобщо - четкане на козината, почистване на ушите и очите на кучето. Няма данни да страдат от различни заболявания, тъй като предците им са живели в сурови условия и имат добър здравен статус.

Силните и издръжливи породи кучета са идеални за всички дейности, които предполагат трудни условия на живот, много полева работа и нужда от защита. Най-добре с тези задачи се справят овчарските кучета.

Овчарките се считат за най-интелигентните кучета. Затова му се дава предимство в спасителни работи, работа във военни отдели и структури за сигурност. Любовта и предаността им към човека е пословична. Те могат да решават самостоятелно сложни задачи и оценяват правилно всякакви ситуации. Техните отлични заложби се наследяват.

Всички тези качества са характерни за Баското овчарско куче, което го прави типичен представител на овчарките. От асоциацията на кинолозите в Испания казват, че Баската овчарка, освен че притежава най-добрите страни на вида, е и универсално куче. Неговата трансформация от ловец към овчар е доказателство за усъвършенстването на кучето в процеса на работата му с човека.

Кучетата от тази порода обаче са на критично ниво. Преди 25 години в Испания започва процес за възстановяване на породата, който продължава с трудности и до днес. От двете разновидности са останали 740 екземпляра, от които не са извадени починалите кучета, което означава, че бройката е още по-малка. Това означава, че са критично заплашен вид.

Не са признати като порода от международната асоциация по кинология, затова няма стандарт за тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest