Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Подходящо ли е морското свинче за дете на 7 години?

Подходящо ли е морското свинче за дете на 7 години?

Морско свинче за дете на 7 години
Снимка: pixabay.com/Pezibear

Подходящо ли е морското свинче за дете на 7 години? Морските свинчета произхождат от Южна Америка и са изключително подходящи за отглеждане от семейства с не съвсем малки деца. Ако хлапето ви е на 7 години и се чувства готово да има домашен любимец, морското свинче е отличен избор.

В миналото те са били използвани за лабораторни опити с животни, но днес са просто нашите пухкави приятели. Живеят около седем години и не показват особени интелектуални способности, но обичат да бъдат галени, могат да се научат да разпознават стопанина си и издават скърцащи звуци, когато са доволни.

Те са добър избор за пръв домашен любимец, защото изискват сравнително малко грижи и малчуганите спокойно могат да поемат по-голямата част от тях. Детето с морско свинче може да се научи на отговорност, като храни питомеца си два пъти на ден, слага вода в поилката му, пуска го да си играе в стаята и дори почиства клетката му ежедневно.

Добрата хигиена на леглото му е необходима, тъй като то използва постелката си за място за спане и тоалетна едновременно. Дългата и пухкава козина на морското свинче често се сплъстява, затова е добре да имате подходяща четка и да го сресвате, когато е необходимо. Сресването може да бъде забавно, затова възложете и тази задача на детето си.

Морските свинчета се хранят със зеле, марулки и други подобни. В зоомагазините може да намерите подходящи за тях формички или клончета, които да гризкат. Те се чувстват по-щастливи, когато не са сами, така че е отлична идея да си вземете две. Добре е да знаете, че ако решите да имате повече животинки, те трябва да бъдат от един и същи пол.

Морско свинче

Морските свинчета са пухкави, меки и забавни и с лекота понасят безпирните милувки и детски игри. Те са безобидни и търпеливи, но биха могли да покажат признаци на агресия, ако усетят смъртна заплаха. Няма опасност морското свинче да ухапе детето ви, ако то се отнася внимателно към него.

Обяснете на детето, че не бива да стиска животинката силно, тъй като е много крехка и лесно може да бъде пречупен гръбначният и стълб. Покажете му как правилно да я изважда от клетката и да я държи, за да не се стига до травми.

Тази животинка, няма ловкостта на котка и силата на заек и не може да се защитава. Уверете се, че детето ви е разбрало това, преди да го оставите самостоятелно да и се радва. Ако малчуганът правилно я третира и се грижи за морското свинче, то ще се чувства щастливо и с желание ще се впуска в игри.

Не давайте морското свинче на детето, ако забележите, че поведението му е вяло и не се чувства добре. Наблюдавайте го, защото дори и да има заболяване на морското свинче, детето ви вероятно няма да забележи това. Необходимо е да го водите на профилактичен преглед при ветеринарен лекар поне два пъти в годината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest