miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как и колко често да разресваме кучето?

Как и колко често да разресваме кучето?

Как и колко често да разресваме кучето

Ако имате куче, тогава знаете че то трябва да се реше редовно, за да е поддържана и здрава козината на питомеца си.

Как и колко често да разресваме кучето?

Честотата на ресането на животното зависи на първо място от типа на козината, а именно дали е дълга, къса или много гъста.

1. Късокосместо куче трябва да разресвате веднъж на 2-3 дни или дори на седмица. Поради вида на козината им, тя е много лесна за поддръжка и няма да се налага да отделите много време на това. Късокосмести кучета са например породите булдог и боксьор.

2. Кучетата със средно дълга козина трябва да се решат по-често. В процеса на падане на козиата, можете да правите това дори всеки ден, ако се налага.

3. Дългокосместите кучета се поддържат по-сложно. За да се избегне оплитане, трябва да разресвате дългокосместите кучета не по-рядко от 3 пъти на седмица. Когато обаче козината на кучето пада по-силно, тогава трябва да правите това по два пъти на ден.

4. Грижата за декоративни кучета с дълга козина (например йоркширски териер, мини померан) е индивидуална и зависи от породата.

Померанът има нужда от често разресване

5. Породите с твърда и гъста козина налагат по-особено грижи. Те трябва да се минават с триминг машинка един път на седмица, да се решат, а също така да се мие лицето им поради това, че козината им е по-дълга. Също така се препоръчва да се подстригват кучетата 2 пъти на година. Грумингът е за предпочитане.

За да закупите необходимите пособия и решите кучето си, най-добре е да посетите специализиран магазин, където ще ви посъветват, какво да вземете за дадената порода, която имате вие.

Важно е да се грижите за кучето си. Именно затова, когато си вземате куче, трябва да прецените с какво време разполагате и по колко време на седмица можете да отделяте на питомеца си.

Помнете, че освен да решете животното, трябва да сте наясно и с къпането на кучето и сушенето на козината. Поддържайте лапите на кучето чисти, грижете се и за кучешките нокти. В зависимост от породата на животното може да се наложи да набавяте кучешки дрехи и обувки за кучета. Това не е глезотия, а важна необходимост за някои породи кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest