Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Любопитни факти за белия носорог

Любопитни факти за белия носорог

носорог

Белият носорог е един от петте вида носорози, които съществуват в света. Той бива северен и южен, като първите са застрашени от изчезване и вече почти не се срещат в природата, докато вторите могат да се намерят в голямо изобилие, дори и в естествената им среда на обитаване. Един доста интересен факт за белия носорог е това, че има квадратни устни, като тази форма му позволява лесно да пие вода и да се храни с ниската трева в саваните, където живее.

Средата на обитаване на белите носорози се характеризира с наличието на много водни източници, кал (тъй като обичат да се търкалят в нея) и множество дървета. Засега популацията на северния бял носорог се ограничава само до Република Конго, докато южният вид се среща по целия юг на Африка.

В миналото северният бял носорог се е срещал в огромна популация и се е обитавал територията на Уганда, Чад, Судан, Централноафриканска република и Конго. Днес, за съжаление се среща само в Гарамба в националния парк Конго. От друга страна, по-голямата част от южния бял носорог се наблюдава в Южна Африка, Намибия, Зимбабве, Кения и Уганда, чиито територии са дом на 98, 5% от общото население на популацията.

Белият носорог попада сред най-големите бозайници на планетата, нареждайки се на второ място. Големите индивиди могат да достигат на дължина от 3, 4 до 4, 2 метра, а на тегло - от 3 до 8 тона.

Бял носорог

Любопитни факти за белия носорог

Има два бели рога, които са изградени от кератин, като предният е по-голям от задния.

Краката им са къси и имат по три пръста.

Те са основно тревопасни животни, което до голяма степен се обуславя от мястото им на живот.

Имат удивителна способност да използват ушите си независимо, тоест точно както хамелеона прави с очите си.

Относно жизнения им цикъл, половия им живот е активен цяла година, като пика се случва от февруари до юни, а женските носят децата си 470-490 дни.

Въпреки името си, белите носорози не са бели. И двата индивида на популацията в действителност са сиви на цвят. Името им може да се обясни с неправилния превод от холандски на английски на думата wijd, което означава широк.

Освен гореизброените факти за белия носорог, важно е да се отбележи опасността от изчезването на вида поради бракониерите. Животните биват преследвани заради рога си, като това е забранено със закон. Именно това е довело до факта, че северният вид е изчезващ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest