Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Кои са най-своенравните породи кучета?

Кои са най-своенравните породи кучета?

Руска хрътка

В зависимост от породата, възрастта и възпитанието всички кучета притежават различен темперамент и характер. Специалистите смятат, че всяка порода има свои най-ярко изразени индивидуални черти. Така например едни от породите кучета са най-подходящи за лов, други пък са прекрасен избор, ако имате деца, а трети - ако водите активен начин на живот.

Именно затова при избора на домашен любимец е важно да се съобразите с темперамента на питомеца и дали са сложни в отглеждането си. Ако за вас е важно палето да е послушно и да изпълнява безпрекословно вашите команди, тогава далеч не всички породи кучета са най-добрия избор за вас.

С инатестите и своенравните породи кучета ще е доста трудно да намерите така да се каже общ език. Те се подават по-сложно на обучение и дресировка, но все пак не е невъзможно, но ще се наложи да положите доста усилия и да не се отказвате. Ето и кои са 3-те най-своенравните породи кучета:

Афганистанска хрътка

Афганистанската хрътка е своенравно куче

Основната черта на характера на тези кучета е това, че са много независими. Много от стопаните им казват, че това е царя на четириногите приятели. Породата се е ползвала винаги за лов, затова животното е свикнало да взема всичките си решения самостоятелно, като това му е заложено на генетично ниво.

Тези ловни кучета със сигурност няма да ви носят пръчката или чехлите. Надменността и ината им ще направят дресирането и възпитанието доста сложно. Ако обаче осигурите на питомеца си необходимите условия и грижи, тогава ще станете щастлив стопанин на екзотична и много индивидуална порода, като освен това тези кучета са много предани на стопаните си.

Руска хрътка

Борзой

По характера си тази порода много прилича на афганистанската хрътка. Отличава се със своята грация и изящество, което точно отразява нейния темперамент. Много е инатеста и своенравна, като винаги прави това, което именно тя иска. Стопаните на това куче споделят например, че ако след разходка те не искат да влизат в дома, то нито с хитрина, нито с лъжа няма да ги накарате да се приберат.

Също така в домашни условия породата е кротка, но на разходка ще можете да видите истинския характер на животното, което ще покаже цялата си сила и мощ, гонейки се за своята плячка. Както и при афганистанската хрътка, така и тук дресировката и обучението са доста сложни. Според стопаните на породата обаче тези своенравни кучета се раждат с вроден интелект и добро възпитание, като практически не се нуждаят от допълнително обучение.

Чау чау

Чау чау

За тази порода се казва, че те имат най-сложния характер. От една страна те се нуждаят от вниманието на хората, но от друга - те нямат нужда от вашето одобрение. Поради тази причина е важно да се заемете с възпитанието им още в първите месеци и да не отлагате.

Ако искате да си вземете чау чау, тогава трябва да имате доста твърд характер, за да успеете да се справите с доминантния нрав на тези упорити и своенравни кучета. Важно е обаче да се отбележи, че въпреки своенравния характер тези кучета са много предани и привързани към всички членове на семейството, но невинаги са готови да се подчинят. Тази порода иска да се отнасяте с уважение към нея, затова собствениците на чау чау трябва да проявяват много търпение.

Ако обаче наистина обичате животните и искате да си вземете верен приятел, тогава дори своенравния характер няма да ви спре да направите това. Бъдете сигурни, че истински обичаните животни ще ви се отблагодарят с много топлина и обич без значение от породата и характера на кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest