Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Видове тигри и кратка характеристика за тях

Видове тигри и кратка характеристика за тях

Видове тигри

Тигрите се явяват най-едрите от семейство Котки в света и по своите размери превъзхождат дори Царят на животните, лъвът. Те се нареждат и на трето място сред всички хищници, предхождани само от кафявата мечка и полярната мечка.

Голяма част от видовете тигри, за съжаление, вече са изчезнали, като най-скоро изчезналите видове са Балийският и Южнокитайският тигър. За изчезнал вид също така се смята Яванският тигър, който някога е обитавал остров Ява.

Има някаква надежда, че може би са останали още 3 представители на този вид по открити от тях следи, но никой досега не ги е виждал с очите си. Каспийският тигър, който се причислява към Сибирските тигри, също вече не се среща, но се правят планове популацията на този вид тигри отново да бъде изкуствено създадена. Да разгледаме останалите представители на съвременните тигри:

Сибирски тигър

Именно това е най-едрата котка, за която говорихме в началото. Теглото ѝ може да надхвърли 400 кг, а дължината на тялото над 4, 5 м. Сибирският тигър е доста по-светъл от Бенгалския и за съжаление вече може да бъде видян предимно в зоопарковете, а не на свобода. Единственото предимство от това, че той се отглежда от хората е факта, че по този начин той живее с около 10 години по-дълго, отколкото в природата. Тази огромна котка е отявлен единак, който брани със зъби и нокти териториите си и проявява снизходителност единствено към женските. Освен това има предпочитания да се съвокуплява във водата.

Бенгалски тигър

Бенгалски тигър

Известен е и като Индийски тигър и на външен вид доста наподобява своя Сибирски събрат. Заради масовото избиване на тези тигри в недалечното минало, днес успешно се прилагат всякакви методи за опазване на вида, който е и национален символ на Бангладеш.

Индокитайски тигър

Той е доста по-дребен от Сибирския тигър (теглото му е около 180 кг), но по ловкост и бързина не му отстъпва. Няма точни данни колко подобни тигри са останали, но се предполага че живеещите свободно индонезийски тигри са около 1 500. По неофициални данни се смята, че в Китай през 2009 г е бил убит последният местен Индокитайски тигър.

Тигър

Малайски тигър

Той е гордостта на Малайзия, поради което фигурира и в техния герб. Предполага се, че малайските тигри, живеещи на свобода, са не повече от 800 на брой, което превръща и тази голяма котка в поредния застрашен от изчезване тигър.

Индонезийски тигър

Наричан е и Индонезийски тигър, защото произхожда от остров Суматра, Индонезия. Той, подобно на Малайския тигър, има много по-скромни размери и теглото му рядко достига над 120 кг. За съжаление, той спада не само към застрашените видове тигри, а се определя като "критично застрашен". Кой е виновен за това? Отново, "за съжаление" - ние, хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest