miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Трябва ли кучето да се подстригва?

Трябва ли кучето да се подстригва?

Да се подстригва ли кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Ако имате куче, което е с по-дълга козина, тогава със сигурност сте си задавали въпроса: Трябва ли кучето да се подстригва? Отговорът е да, но само определени породи кучета, като за някои от тях дори е задължително да се подстригват.

Веднага искаме да вметнем, че в днешната статия ще говорим за домашните любимци, които не ходят на изложби за кучета, където има специфични изисквания и към визията на животното.

Обикновено, когато приближава лятото, пред доста стопани стои въпросът дали да подстрижат кучето си, за да помогнат на четириногия си приятел да се охлади и да се спаси от големите жеги. И до днес обаче мнението на ветеринарите лекари, специалистите по груминг и стопаните се различава по този въпрос относно плюсовете и минусите.

Като начало е важно да се отбележи, че системата на охлаждане на организма при кучетата и хората е различна. Така например хората в горещината се потят, а потта след това се изпарява и охлажда тялото.

При кучетата обаче охлаждането се случва с помощта на дишането, а именно когато на любимеца ви му е горещо, той отваря уста, изважда езика и диша тежко.

Така влагата започва да се изпарява, кръвта се охлажда съответно и циркулира в организма. Именно затова не може да се каже, че тази процедура е задължителна, тъй като така реално няма да помогнете на кучето да се спаси от жегите.

Важно е обаче да се отбележи, че ако кучето е с дълга козина, можете спокойно да подстрижете няколко сантиметра, за да я предпазите от сплъстяване и вмирисване през лятото.

Къпане на кучето

Именно затова е важно да не забравяте да се грижите за козината на вашето куче и редовно да го решите. Ако обаче четириногият ви приятел е с много къса козина, не се препоръчва кучето да се подстригва, защото така тялото му може да се окаже под прякото въздействие на вредните UV лъчи и да се получат слънчеви изгаряния.

Както сами виждате, въпросът дали да подстригвате кучето си е доста спорен, и няма еднозначен отговор. Това е по-скоро ваше решение, което трябва да консултирате с ветеринарен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest