miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»За мъжкия котарак и неговите особености

За мъжкия котарак и неговите особености

Мъжки котарак
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Решили сте да си вземете коте и се чудите дали има разлика между мъжката и женската котка. Ами, има физиологически разлики естествено. Има и разлики в характера на отделните породи котки независимо от пола. Но също така има разлики и между половете, което е неминуемо.

Ако прочетете малко повече информация, ще забележите, че особено при некастрираните котки има някои сериозни разлики. Нека видим какви са особеностите в поведението на мъжкия котарак.

Маркиране

Една от основните неприятни характеристики на мъжкия котарак е маркирането. То се появява още с първия период на разгонване при мъжките котки и, ако не бъде кастриран екземплярът, може да продължи до края на живота му. Маркирането при котките определя територията на мъжкаря и предупреждава други мъжки котки. В същото време това е и указател за женските котки, че мъжкият е разгонен.

Скитничество

Скитничество при мъжките котки

По-често се проявява като черта от поведението на мъжките котки, отколкото при женските котки. Те обичат да излизат от дома и да обикалят, което понякога може да означава, че ще липсва дни. Това се случва по няколко причини. Едната е, че искат да увеличат територията си. Тя вече няма да се заключава само в рамките на апартамента, къщата или двора, а може да стане много по-обширна. Друга причина и желание за лов или надушването на женска. А защо не и любопитството, което е една от най-характерните особености на котките.

Боеве

Мъжките котараци са по-агресивни от женските и обичат да защитават територията си. Ето защо вероятността да са по-нападателни и да се бият с други животни е по-голяма. Много често това може да е позьорска сцена, но въпреки това могат да нанесат щети. Тази агресивност могат да покажат и при игра, като вероятността мъжката котка да се разяри повече е доста голяма.

Драскане

Драскане при мъжките котки

Инстинктът за чесане на ноктите е добре развит и при мъжките, и при женските, но при първите е доста по-сериозен. Драскането в природата се осъществява по кората на дърво или по оградите на къщите. По този начин, съща както с маркирането на територия, те указват присъствието си и предупреждават другите мъжкари за себе си. Ето защо прилагат същата тактика и в домашни условия. Може да бъде вбесяващо и се подгответе за раздрани мебели и смъкнати тапети, но пък те ще ви отвърнат с любов и привързаност, която е безценна.

Привързаност

Мъжките котки се привързват повече от женските. Женската котка е по-самостоятелна, по-голям индивидуалист, докато мъжките се привързват повече особено към жената в домакинството. Понякога, ако ги пренебрегвате, те може да се откажат от някои свои "вредни" навици и да започнат да ви следват навсякъде. Същото се отнася и за поведението на мъжките котки след кастрация. Тогава могат да стана особено любвеобвилни.

Преди да вземете каквато и да била котка, трябва внимателно да прецените плюсовете и минусите, защото ще трябва да живеете с последствията от решението си.

Ако сте решили дали искате женска или мъжка котка, може да се замислите и каква порода да си вземете. Руска синя котка, Британска късокосместа котка, Мейн куун, Сиамска котка са сред най-очарователните писани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest