Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Най-големите породи кучета

Най-големите породи кучета

Най-големите породи кучета

Това са огромните приятелчета, в които ти идва да се гушкаш в студените зимни дни. Но също така те са респектиращи пазачи и истински красавци. Това са малко от нещата, които могат да се кажат за представителите на най-големите породи кучета в света.

Опитали сме да подберем някои от тях, които впечатляват с размери и килограми, а също и със своите невероятни качества.

Леонбергер

Ръстът на тези четириноги юначаги /на горната снимка/ достига 75-80 см, а теглото – 60-80 кг. Интересен факт е, че породата е резултат от кръстоска между цели три вида кучета – санбернар, пиринейско планинско куче и ландсир. Името на кучето произлиза от названието на германското градче, в което за пръв път било селектирано животното, а именно – Леонбергер. Интересен факт е, че външният вид на представителите на породата наподобява лъв, който е символ на града. Леонбергерите са отлични пазачи, спасители и семейни кучета.

Кавказка овчарка

Най-големите кучета: Кавказка овчарка

Това е руска порода, отличаваща се с невероятно голям ръст и тегло. Най-големите екземпляри се откриват в района на Задкавказието. Кавказката овчарка може да достигне височина дори над 70 см и максимални килограмите до 75 кг при женските и невероятните 105 при мъжките представители. Много характерен факт е, че мъжкарите са със силно изразен превес в телосложение и размер, в сравнение с женските. Друга интересна особеност е, че животните от вида се отличават с една от най-гъстите козини при кучетата. Представителите на породата са доста своенравни и понякога се изискват много усилия да бъдат обучени в изпълнение на определени заповеди. Типичните им предназначения са да изпълняват охранителна функция и задълженията на овчарско куче. Физическите им качества са блестящи, като най-впечатляващи са издръжливостта и силата.

Санбернар

Най-големите кучета: Санберна

Когато чуем името на породата, веднага си представяме едро и много космато куче с буренце с бренди на врата. Всъщност санбернарите никога не са носели това странно приспособление на шията си. Идеята за него е художествена измислица, пресъздадена с бои върху платно от художника Едуин Ландсир през 1820 година. Размерите на санбернарите обаче не са мит – те са огромни и масивни. Ръстът им достига 80-90 см, а теглото – 90-100 килограма. Това са спасителни кучета, известни със способността си да откриват хора в беда, много често – затрупани от лавина пътници или туристи. Последното е свързано с факта, че породата е селектирана в швейцарските Алпи от местни монаси. Името им също произлиза от мястото, където са се появили и са извършвали своите първи подвизи – кръстени са на манастира Сан Бернар.

Нюфаундленд

Най-големите кучета: Нюфаундленд

Мъжките представители на тази породи достигат ръст около 70 см. Теглото на двата пола варира от 50 до 60 кг, а понякога и повече. Най-често черни и кафяви, кучетата Нюфаундленд са с мускулести и здрави тела и дълга козина. Поради тези си качества и предразполагащия към обучение характер животните са били използвани като работни и спасителни кучета. Интересен факт е, че произходът им се свързва с канадския остров Нюфаундленд, чието название се превежда като Новооткрита земя.

Алабай

Най-големите кучета: Алабай

Породата Алабай е наричана още средноазиатска овчарка. Тези гигантски кучета достигат 60-70 см на височина, а теглото им често надхвърля 70-75 кг. Отличават се с невероятна сила и смелост, поради което са били използвани като бойни кучета. Главата им е огромна и видът им като цяло всява тотален респект. Сегашното им предназначение е да охраняват хора и животни, както и да служат като овчарски кучета. Могат да се грижат за големи стада овце и да ги пазят от хищници.

Ирландки вълкодав

Най-големите кучета: Ирландски вълкодав

Твърди се, че това са едни от най-високите кучета. При тях минималният ръст е 71-79 см, а максималният достига 80-85 см. Теглото на представителите на породата е значително по-малко от това на други гиганти – те тежат 40-54 кг. В миналото ирландските вълкодави са били използвани при военни действия и като ловни кучета – често за лов именно на вълци, откъдето идва и името им. Интересен факт е, че породата е била свързвана с аристократични и кралски семейства.

Ако желаете да си вземете кученце от тези или някоя друга порода, разгледайте нашите обяви за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest