Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Най-едрите и опасни хищници

Най-едрите и опасни хищници

Тигърът е хищник

Ако сте се замисляли някога за това кои са най-едрите и опасни хищници в света, тогава със сигурност сте си мислили веднага за тигрите и лъвовете. В действителност това обаче не е така и на нашата планета има доста по-опасни животни.

Първото, което е важно да изясним, е това, че хищниците могат да обитават, както водните пространства, така и сушата. Разбира се, че точна граница не може да се постави, тъй като например акулите спадат към първата група, но могат да нападат хората дори и на сушата.

Южен морски слон

Съществуват немалко животни, които могат да се намират дълго, както на сушата, така и във водата. Сред тях има и доста едри хищници, като пример за такова животно са южните морски слонове. Живеят в моретата на южното полукълбо, главно в Антарктида. Хранят се основно с рибни продукти. Достигат на дължина около 6 метра и тегло до 5 тона.

Кашалот

Кашалот

Те са най-едрите хищници на Земята. Основно се хранят с риба и миди. Интересен е фактът, че въпреки че дишат въздух, кашалотите могат да се гмуркат на дълбочина до 3 километра и да остават под водата до час и половина. Това е единственият хищник, който може да глътне цял човек, тоест без да се налага да го дъвче. Тези животни сами не нападат хората, но днес не са никак редки случаите, когато са обръщали дори голем кораби.

Бяла акула

Бялата акула е най-опасната и голяма риба в света. Големите индивиди достигат на дължина до 6 метра и тегло от около 2 тона. Те са много агресивни и опасни хищници, като не рядко атакуват всичко, което се движи и в това число дори и предмети, които просто плуват.

Бели мечки

Те са най-големите сухоземни хищници и живеят в Арктика. Достигат на дължина около 3 метра и тегло до 1000 килограма. Основно ловуват тюлени и риба.

Гребенест крокодил

Крокодилът е опасен хищник

Известен е още като морски крокодил, като в семейството си той е най-големият хищник. Това диво животно е изключително опасно и агресивно. Може да достигне на дължина до 7 метра и на тегло до 2 тона. Способни са да прекарват много време в морето, плувайки хиляди километри. Могат да нападат, както морски, така и сухопътни животни. Могат да атакуват дори акули или слонове.

Невинаги обаче размера е решаващ. Така например маларийният комар е с размер само от 6 мм и тегло около 2 милиграма, но е изключително опасен. Всяка година той убива повече хора в сравнение с акулите, крокодилите и други големи хищници взети заедно. Според последните данни, ежегодно те заразяват около 300 милиона хора, като около един милион от тях умират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest