miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Диабет при котката

Диабет при котката

Диабет при котката

Едно от най-разпространените заболявания на ендокринната система, което е свързано с нарушено производство на хормони, това е захарният диабет. За съжаление през последните години болестта се диагностицира все по-често и при котките.

Подобно на хората, така и при животните се наблюдават няколко различни форми. Своевременната диагностика и ранното лечение са залог за това, че питомецът ви ще може да води дълги години качествен живот без това да се отрази пагубно на неговото здраве и общо самочувствие.

Диабетът при котки се развива вследствие на недостатъчно производство на инсулин от специални клетки на панкреаса. Заедно с това нивото на глюкоза рязко се повишава в кръвта.

Вследствие на диабета се нарушават функциите на всички органи и тъкани. Според специалистите причините, които водят към развитието на диабет при котките, са следните:

1. Грешки в храненето на животното

Небалансираният дневен рацион може да окаже негативно влияние не само върху намаляване на хранителните вещества, които се усвояват, но и да се наруши обмяната на веществата, което да доведе и до нарушено производство на инсулин.

2. Храносмилателни заболявания

Гастрит, стомашна язва, ентерит, колит) водят до повишен стрес от страна на панкреаса, което често е причина за отключването на диабета.

3. Прехранването

Диабет при котка

Също е много вредно и може да причина да се развият различни патологии от страна на ендокринната система. Именно то, както и следствието от него, а именно затлъстяването, могат да са решаващи за отключването на захарния диабет при котките.

4. Инфекции

Тези с вирусен характер, водещи до развитие на инфекциозен панкреатит и хепатит.

5. Хормонални лекарства за котка

Използването на хормонални лекарства или продължителното лечение с глюкокортикостероиди могат да провокират развитието на захарен диабет.

Според статистиката всяка 2 котка от 1000 страда от това ендокринно заболяване. Важно е да обръщате внимание на симптоматиката на болестта, за да можете навреме да се обърнете към специалист, който да установи дали котката ви има диабет и ако да, то какво да е лечението.

* Повишена жажда;

* Полиурия (често уриниране);

* Промяна на апетита;

* Увеличаване на теглото;

* Тахикардия (ускорена сърдечна дейност);

* Слабост;

* Храносмилателни нарушения: повръщане, диария.

Захарният диабет при котките в доста сложно заболяване, свързано с нарушена обмяна на веществата. Проблемите с ендокринната система могат да доведат до отключването на доста патологични процеси във всички органи и системи на организма.

При несвоевременна диагностика и липса на адекватно лечение заболяването може да доведе дори до смърт. Именно затова трябва да разбирате това и колко е опасно, затова при най-малкото съмнение, че котката ви има диабет, трябва да посетите ветеринар за консултация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest