miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»За кашлицата при кучетата

За кашлицата при кучетата

Кашлицата при кучетата
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Много от стопаните не смятат, че кучешката кашлица е опасен симптом, на който трябва да обръщат внимание. Първото, което обикновени ви идва на ум в този случай е, че просто кучето е леко настинало или се е задавило. Разбира се, че това е възможно да е така, но не са редки случаите, когато кашлицата при кучетата е свързана с много различни здравословни проблеми и заболявания, които изискват незабавно лечение и посещение при ветеринар.

И за да знаете дали кашлицата на кучето се явява признак на сериозно заболяване или е просто временно безпокойство, вие трябва да обърнете внимание на:

- Забележете дали не се промени самото поведение на животното. Ако не е игрив питомецът ви, както обикновено, има намален апетит, както и загуба на тегло, тогава е добре да посетите лекар, който да прегледа животното;

- Вижте дали венците на кучето не са подути и дали са с нормален цвят, или дали няма наличие на язви;

- Трябва да забележите и кога се появява кашлицата при кучето, а именно след физическа активност или в спокойно състояние, колко е продължителна и каква е - суха, влажна, с храчки;

- Измерете температурата на кучето;

Възможни причини кучето да кашля

-Особености на дихателната система при някои породи кучета;

-Инфекция на горните дихателни пътища;

-Поглъщане на чужди предмети (парчета играчки, кост и други);

-Тонзилит и респираторни заболявания, придружени с образуване на храчки;

-Алергия;

-Кучешки зъбобол;

-Различни инфекции на устната кухина;

-Белодробни заболявания и пневмонии;

- Кучешки паразити;

- Колапс на трахеята;

-Травми на гърдите;

-Сърдечни заболявания при кучето;

-Рак при кучето.

Защо кучето кашля

Ако кучето ви се изкашляло един път, то не трябва веднага да се паникьосвате. Възможно е питомецът ви просто да се е задавил леко. Наблюдавате за неговото самочувствие и дали кашлицата ще спре или е била единична.

Ако обаче видите, че кучето ви кашля продължително, то тогава веднага го заведете на ветеринар, който да прегледа животното и да назначи лечение според състоянието на любимеца ви. И запомнете, в никакъв случай не бива да се занимавайте със самолечение, защото това може още повече да усложни здравословното състояние на кучето, тъй като в началото важно да се изясни причината за кучешката кашлица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest