Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Признаци, че кучето е здраво

Признаци, че кучето е здраво

Признаци, че кучето е здраво

Всеки стопанин трябва да разбира, че в голяма степен здравето на кучето зависи от това в какви условия се отглежда то – здравословно хранене на кучето, редовни профилактични прегледи при ветеринар, обезпаразитяване, редовни разходки на свеж въздух и така нататък.

Другото важно нещо е да обръщате достатъчно време на любимеца си и да си играете всеки ден с него. Така много лесно ще можете да забележите дори най-малките изменения в самочувствието на питомеца да вземете мерки веднага. Все пак кучетата не могат сами да ни кажат за оплакванията си и ако нещо ги боли, затова именно стопаните трябва да забележат навреме, че нещо не е наред.

Признаци, че кучето е здраво

И така, едно от първите неща, на които трябва да обръщате внимание, са очите на кучето. Те трябва да са блестящи, ясни и чисти. Козината на кучето също трябва да е прилежна, а не да пада например на места. Важно е също така кучето да е подвижно и активно. Това показва, че кучето е здраво.

Ако забележите, че изведнъж четириногият ви приятел е станал много тих и търси място, където да се скрие, тогава това веднага трябва да ви подскаже, че нещо не е наред. Така например, може да е глътнал чужд предмет, а в такива случаи и не само, много е важно да потърсите лекарска помощ веднага.

Основни признаци, че кучето е болно

Признаци, че кучето е здраво

- Кучето има температура - обикновено стопаните се ориентират по носа на животното, но в случай че имате подозрения за някакво заболяване, тогава веднага трябва веднага да измерите температурата на кучето. Нормално тя е между 38 и 39, 2 градуса.

- Кучето е летаргично - ако обикновено кучето е много активно и игриво, но изведнъж промени темперамента си и стане много тихо и кротко, тогава е много възможно тази промяна в поведението му да е симптом на някакво заболяване.

- Необичайно дишане - изменението на честотата на дишането в спокойно състояние е важен признак на доста кучешки болести. За едно дихателни движение се смята едно вдишване и издишване. Дихателните движения при здраво куче са между 10 и 20 за една минута.

- Тахикардия (учестеното сърцебиене) - може да е сигнал, че кучето го боли или има температура. Това може да е признак и на някое сърдечно заболяване.

- Намален или увеличен апетит - може да е симптом, че кучето ви не се чувства добре и е болно, така че винаги обръщайте внимание и на това.

- Отслабване на кучето - в 90% от случаите това е признак на някакво заболяване.

Разбира се, че това са само част от симптомите, които можете да забележите, ако кучето ви не е добре. Важно е винаги да обръщате внимание и на най-малките промени в самочувствието и здравето му, като ако нещо ви притеснява, то своевременно да потърсите лекарска помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest