miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Наднормено тегло при кучето - как да се справим?

Наднормено тегло при кучето - как да се справим?

наднормено тегло при кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Наднорменото тегло може да бъде често срещан здравословен проблем при кучета, които нямат достатъчно сериозна физическа активност, нито режим на хранене. Затлъстяването при кучетата, също като при хората, е опасно, защото може да доведе до други сериозни проблеми като диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, проблеми с имунната система, артрит при кучето и др.

Как да познаем дали кучето ни е с наднормено тегло?

Има няколко основни начина, които не изискват посещение при ветеринар, но за да сте по-спокойни може да отидете. Той най-точно ще го измери. Как обаче да установи проблема в домашни условия?

1. Опипайте ребрата и гърба на кучето. Ако кучето има проблем със затлъстяването, ще усещате по-дебел слой мастна тъкан над ребрата и гръбначния стълб, по-трудно ще ги напипвате.

2. Разгледайте кучето от страни, в профил. При кучето с нормално тегло и телосложение коремът при задната част на гърба трябва да е по-тесен от този при гръдния кош. Ако разлика няма или видите част от стомаха му да виси, това означава, че кучето има проблем със затлъстяването.

3. Мастните натрупвания също са сигнал, че кучето е с наднормено тегло. Проверявайте бедрата на кучето и стомаха. Там се образуват най-често.

Какво да направим, за да му помогнем?

Също като при хората, проблемът се състои в това, че кучето приема повече калории отколкото изразходва. Така че трябва да поставите кучето на диета и режим за упражнения. Ето няколко различни стратегии, които може да предприемете, за да помогнете на домашния си любимец:

1. Измервайте храната - купете си една мерителна чаша. Много стопани на кучета, а и на котки, просто изсипват някакво количество храна в купичките. Това не е правилната стратегия. Всяко животно, в зависимост от големина, възраст, порода, има нужда от определен прием на калории, който може да бъде указан с оразмеряване на дневния прием храна. Посъветвайте се с ветеринаря си или прочетете в Интернет и започнете да измерват дневната дажба на вашия любимец.

2. Зеленчуци - предлагайте на кучето си истински зеленчуци. Те са много по-питателни и здравословни от множеството кучешки лакомства, които се продават на пазара. Зеленчуците могат да бъдат полезни за вашия любимец, но не и плодовете. Те са пълни със захари, които всъщност ще навредят на кучето вместо да му помогнат.

3. Хранителни добавки - на пазара съществуват достатъчно разнообразни хранителни добавки за кучета, от които може да се възползвате. Консултирайте се с вашия лекар за омега-3 мастни киселини, например, които са мощни антиоксиданти, облекчават болки в ставите и може да предизвикат загуба на тегло.

правилно хранене на кучето

4. Намалете въглехидратите - започнете да четете етикета на храните, които купувате за вашия домашен любимец. В повечето случаи в тях се съдържа голямо количество въглехидрати, от които домашния ви любимец всъщност няма нужда. Преминете към по-нискокалорична храна и скоро ще забележите разликата.

5. Тренировки - също като при хората, упражненията са изключително важни и за кучетата. Естествено, физическата активност, от която се нуждае вашият любимец зависи от породата на кучето и големината му, така че трябва да се посъветвате колко време точно трябва да отделяте за бягане из парка, например. Може да ги вземате на сутрешния си джогинг или да ги водите да плуват в реката или морето. Това е чудесен начин хем да прекарате малко време заедно, хем да ги накарате да се упражняват.

Всеки, който е решил да отглежда някакво животно носи отговорността за него и неговото здраве. Хранете кучето със здравословна храна (лакомства са разрешени само от време на време) и му давайте времето, нужно за физическа активност. Така ще се радвате на здраво и щастливо куче много по-дълго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest