Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Колко често е добре да се посещава ветеринар?

Колко често е добре да се посещава ветеринар?

Колко често е добре да се посещава ветеринар?
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Честотата на посещението при ветеринар в голяма степен зависи от възрастта и физическото състояние на кучето. Във всеки един случай не бива да пренебрегвате това дори и просто в профилактични цели, за да сте сигурни, че всичко с питомеца ви е наред.

Възраст до 1 година: посещение всеки месец

По това време е цикълът на всички ваксини при кучетата. Ветеринарят трябва да следи ръста и общото развитие на любимеца, оценявайки и това дали то съответства на възрастта му, както и дали се наблюдават някакви здравословни проблеми или липсва на витамини при кучето.

Добрият специалист ще направи и график на посещенията, изхождайки от състоянието на кучето, както и необходимостта да се направите даденото изследване.

Заедно с това обаче е важно стопаните да намерят наистина добър специалист, на който да се доверят и да са сигурни в неговите професионални качества.

1-7 години: прегледи всяка година

Колко често е добре да се посещава ветеринар?

Когато кучето пораства, вие сте длъжни да ходите на ветеринар отново, за да се направят необходимите ваксинации, както и за да се направи пълен профилактичен преглед на четириногия ви приятел. Докторът ще оцени състоянието на сърцето, белите дробове и другите жизненоважни органи, ще прегледа очите, ушите, носа и устата, за да не пропусне важни диагностични симптоми. След прегледа той може да ви даде важни препоръки относно храненето на кучето, грижата за зъбите и венците, както и физическата активност на питомеца. При необходимост ще ви насочи към специалист за по-подробен диагностичен анализ.

Над 8 години: посещение при ветеринар на всеки 6 месеца

Колкото е по-голямо едно куче, то толкова е по-голяма вероятността да се разболее. Именно затова ще ви се наложи да посещавате ветеринарна клиника по-често. В допълнение на стандартните прегледи, които преди са били веднъж на годината, сега специалиста може да прави редовно изследване на кръвта, урината, фекалиите, да се правят рентгени, да се измерва кръвното на любимеца и други.

Помнете, че това са само задължителните прегледи в профилактични цели. Винаги когато забележите, че нещо в поведението или здравословното състояние на кучето ви се променя, трябва да се обърнете към ветеринар, който да прегледа животното и да установи причината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest