Miau.bg»Статии»Кучета»Как да подложим кучето на диета?

Как да подложим кучето на диета?

Куче на диета

Всяка една диета за кучета е упорита работа и търпение, но не толкова от страна на питомеца, колкото от самия стопанин на куче. Откакто кучетата са вече не просто охрана на дома, както е било в миналото, а са пълноправни членове на семейството, те често страдат от затлъстяване.

Според статистиката около 40% от кучетата са със затлъстяване. В днешно време, подобна на хората, при животните също затлъстяването се разглежда като хроническо заболяване. Разбира се, че не бива да оставяме така нещата, тъй като това може да доведе до много други здравословни проблеми при кучето.

Ето и какви са част от опасностите, ако не подложим кучето на диета.

1. Първо, то оказва негативно влияние на всички органи и води до неправилното им функциониране. Списъкът на усложненията е доста дълъг - проблеми с обмяната на веществата, понижаване на имунитета, заболявания на стомашно-чревния тракт, проблеми със сърдечно-съдовата система, заболявания на бъбреците и черния дроб, болести на кожата, кучешка слепота и други. Разбира се, че това далеч не са всичките, а само част от тях.

2. Заедно с това, наднорменото тегло при домашните любимци силно натоварва гръбначния стълб, крайниците и ставите. С течение на времето те просто не издържат и се развива деформираща артроза, като това означава че кучето ви няма да може да се движи независимо.

Как да подложим кучето на диета

Как да подложим кучето на диета?

И така, как трябва да храните кучето си? На първо място, трябва да започнете от себе си, а именно трябва сами да разберете, че с прехранването на питомеца си вие му правите мечешка услуга на него. Казано с други думи, можете значително да съкратите живота на кучето си, ако не започнете да променяте режима на храненето му.

Направете си списък на позволените и полезните за кучето храни. След това задължително го поставете на видимо място, като например можете да го закачете на хладилника.

Запасете се с достатъчно храна, за да не се окажете без диетична храна за кучета неочаквано и да посегнете към вредните продукти. Ако то е в добра форма, то това няма да му навреди, но за питомци страдащи от затлъстяване, това може да е много вредно, дори ако се случва рядко.

- Не нарушавайте режима и не пропускайте хранене;

- Не се поддавайте на милия поглед на кучето ви, което иска отново от забранените за него продукти. То е животно и не разбира вредата за него, така че именно вие трябва да сте силни и мотивирани, за да подложите кучето на диета;

Диетична кучешка храна

- Ако живеете със семейството си, тогава задължително обяснете и каква е причината за диетата на кучето и с какви продукти може да се храни кучето.

Не забравяйте, че смяната на рациона е стрес за кучето. Затова трябва постепенно да вкарвате новите продукти, както и да премахвате вредните.

Кучето не може да ви разбере каква е причината да се отказва от любимите си лакомства, затова именно този подход е най-ефективен и лесен за самия питомец.

И на последно място, съветваме ви да посетите ветеринар преди да подложите кучето на диета. Все пак вие не сте медицинско лице и не можете да прецените здравословното състояние само визуално. Важно е да се направят необходимите изследвания и едва след това ще бъде назначена необходимата диета на вашето куче от специалиста в клиниката.

Помнете, че от затлъстяване може да страда всяко куче, но някои породи са по-предразположени от други. Сред тях са лабрадор, френски дог, мопс, дакел, басет, померан, булдог, йоркширски териер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest