Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Има ли кучето ми наднормено тегло?

Има ли кучето ми наднормено тегло?

Има ли кучето наднормено тегло
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Когато става въпрос за хората, всички много добре знаем какво означава да си с наднормено тегло. А и отвсякъде ни заливат с предупреждения и съвети как да се поддържаме във форма - правилно хранене, упражнения, чай за отслабване, лекарства и т.н. Какво обаче означава наднормено тегло при кучетата? Как да забележим кога кучето ни е с наднормено тегло, а е не вече просто една сладка топка пух?

Подобно на положението при хората, и при кучетата теглото се натрупва с времето. Затова е хубава редовно да проверяваме любимеца си с няколко прости и проверени стъпки, които да ни укажат дали има място за тревога.

Кантар

Не е само за хората. Проверете теглото на кучето с кантара, който използвате и вие. Ако имате съмнения, че не сте претеглили кучето правилно, заведете го при ветеринаря. Той ще ви даде най-точните числа.

Ребра

Един много ефикасен начин да направите измерването у дома е да проверите ребрата на кучето. Ако ги напипвате без проблем и можете да ги "преброите", то тогава нямате проблем. Вашият любимец е в нормални граници. Ако обаче те са по-трудни за установяване и усещате сериозен пласт мазнина - време е за диета на кучето!

Бягане

Повечето кучета са много активни. Ако и вашето куче е било изключително енергично и е нямало търпение да излезе навън, да бяга из парка, да гони топката и да ви я носи докато не се уморите, но вече не е - замислете се. Сигурно е натрупал маса, която вие все още не сте забелязали. Направете проверка и вземете мерки.

Има ли кучето ми наднормено тегло?

Гръб

При куче с нормално телосложение гърбът трябва да е по-широк при гръдния кош и по-тесен при стомаха. Ако това не е така, кучето най-вероятно е с наднормено тегло и трябва да се вземат мерки.

Подкожни мазнини

Също като при хората, и при кучетата е появяват подкожни мазнини. Те се появяват най-често между краката и са лесно забележими докато ходят. Такива мазнини могат да се появят и по бедрата, така че редовно проверявайте и тази област от тялото на домашния ви любимец.

Поведението на кучето

Наблюдавайте внимателно за промени в поведението на кучето. Натрупването на маса обикновено води до намалена активност, проблеми с дишането дори и при леко натоварване, проблеми с ходенето и движението като цяло. Най-вероятно кучето има наднорменото тегло.

Всичките тези признаци трябва да ви укажат, че има нужда от промяна в режима на кучето. Преди да правите каквито и да било промени обаче, трябва да се консултирате с вашия ветеринар. А за да не се достигне до налагането на ограничения и повече физическа активност, най-добре е още от малко да създадете режим на животното - хранителен и такъв за физическа активност. Така ще подсигурите здравето на кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest