miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Списък на забранените храни за кучета

Списък на забранените храни за кучета

Списък на забранените храни за кучета

Известно е, че кучетата обичат да си похапват, но далеч не всяка храна е подходяща за четириногия ни любимец. Някои продукти са вредни, а други могат да бъдат направо смъртоносни.

Затова не давайте на вашето животинче всичко, което си хапвате вие или към което то прояви апетит. Обърнете внимание на списъка със забранени храни за кучета тук, за да предпазите своя любимец от инциденти.

Шоколад

Любимо за нас и в някои случаи дори полезно, шоколадовото лакомство е напълно забранено за кучето. За малките кутренца шоколадът дори е токсичен в по-големи дози от няколко парченца. При кучетата употребата му може да доведе до диабет, сърцебиене, аритмия, затлъстяване и развалени зъби. До наднормено тегло и до други сериозни вреди на здравето водят всички захарни продукти, така че не давайте в никакъв случая на своя любимец сладкиши, колкото и жално да ви гледа той.

Колбаси

Колбасите са забранени за кучета

Естествено, кучетата ги обожават, но това изобщо не означава, че са полезни за тях. Колбасите съдържат подправки, сред които много вредната за животните трапезна сол. Едновременно с това с парченцето салам любимецът ви поглъща ароматизатори, оцветители и консерванти, които нанасят цялостни щети на здравето му. От консумацията на колбаси първи страдат храносмилателната система и отделителната система на животното.

Кокали и риба с кости

Няма куче, което да не умира за един хубав и апетитен кокал. Но не всеки кокал е подходящ за вашето куче. Пилешките кости и изобщо кокалчетата от птици са изключително опасни, защото при счупването си се превръщат в остри парчета кост, която може да пробие стомаха и червата на животинката и да причини смърт. Кокалите и рибните кости също могат да предизвикат задушаване, тежки наранявания на венците, езика и хранопровода.

Зелени домати

Зелените домати са забранена храна за кучета

Те могат да отровят вашето куче. Така е, тъй като съдържат опасното за домашния любимец вещество томатин. Симптомите на натравяне с него при животното са типични – сърцебиене, треперене, замайване, неврологични симптоми, диария, повръщане. Узрелите домати не са опасни за кучетата, тъй като те вече не съдържат опасния алкалоид.

Авокадо

Може би никога няма да ви хрумне да давате авокадо на домашния си любимец. Не го и правете – всички части на плода са отровни за кучетата. Могат да предизвикат сериозно натравяне, придружено от диария, повръщане, сърдечна аритмия и редица други симптоми.

Чесън и лук

Поради съдържането на сулфоксиди и дисулфиди чесънът и лукът са забранена храна за кучетата. Тези продукти могат да причинят анемия, тъй като увреждат червените кръвни телца. Неблагоприятният ефект от консумацията им може да не се усети веднага, а да проличи след няколко дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest