Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Купиране на опашка - какво трябва да знаем?

Купиране на опашка - какво трябва да знаем?

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
11
Алабай с купирана опашка
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Купирането представлява ампутация на цялата опашка на кучето или на част от нея. Според някои хора тя се прави предимно с медицински съображения – опашките на някои любимци са твърде големи и често се нараняват при удряне с някои предмети или могат да бъдат затиснати от врата например.

Погледнато от историческа гледна точка, купирането на опашките е започнало да се практикува с идеята те да не пречат на животните, които се ползват за работа. След това било разрешено само на аристократите да държат целите опашки на любимците, за да се различават те от кучетата на работническата класа.

Днес обаче купирането на опашката на кучето се прави предимно с козметична цел, за да може животното да изглежда по определен начин, който е типичен за породата му. На много места по света то е забранено като проява на жестокост към животните.

Прието е да се купират опашките на кучешки породи като доберман, питбул, боксер, кокер шпаньол, кане корсо. Но е важно да се знае, че не е задължително, а е въпрос на избор на стопанина.

Как се прави купирането?

Това зависи до голяма степен от породата му. Например при коргитата се изисква опашката да бъде отрязана на максимална степен. При други породи, като фокстериер например, е задължително да се запази по-голяма дължина. Първо се мери опашката, след което се пристъпва и към купирането до даден прешлен.

След това опашката се зашива с разградими конци или се залепя. Инфекциите са редки, тъй като в този орган количеството мека тъкан е малко. След купирането опашката трябва да бъде превързвана известно време, за да се запази изправената форма.

Куче с купирана опашка

Задължително е процедурата да бъде извършена от ветеринар в стерилна обстановка и под пълна упойка. Много е погрешно схващането, че малките кученца не чувстват болка, затова не е необходимо процедурата да се прави под анестезия.

Кога се прави купирането?

Смята се, че най-удачно е това да се прави на кученца между третия и петия ден на раждането им. Правилото е, че колкото е по-малко животното, толкова по-добре приема процедурата.

Какви са рисковете от купирането на опашката?

Според някои ветеринари любимците, чиито опашки са отрязани, на по-късна възраст развиват уринарни проблеми. Не бива и да се забравя, че упояването на животни, особено на малки кученца крие опасности.

Също така се смята, че когато опашката е скъсена, това намалява способността на кучето да маха с нея и да изразява емоциите си. Това може да е проблем при комуникацията му с други себеподобни на по-късен етап.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest