Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Були кута - какво трябва да знаем за породата

Були кута - какво трябва да знаем за породата

Були кута

Породата мастиф съществува от древни времена. Тези кучета са били пазач и добър приятел на хората от преди 2 хиляди години. Теориите за произхода им са различни. Едно от твърденията е, че финикийски търговци първи са внесли в Англия тези великани сред кучешкото царство, други твърдения отдават тази заслуга на римляните.

По време на ІІ световна война те са били заплашени от изчезване, но усилията на селекционерите са спасили породата.

Мастифът е едро животно със силно тяло, покрито с гъста, но къса козина. Цветовото разнообразие е голямо - от прасковеното, светло бежовото и сребърното, до бриндъл.

Кучето е наистина високо, стига до 76 сантиметра, а теглото му до 87 килограма. Най-тежкото куче в света е именно от порода мастиф, с тегло 155 килограма.

На едрото тяло съответства голяма, квадратна глава и широко чело, с бръчки. Ушите им са малки и кафяви, а ушите са висящи и тъмни на цвят. Имат дебел и силен врат, а опашката му е заострена и виси надолу.

През вековете мастифът се е развил в много разновидности. Трудно е да се каже кой вид е най-предпочитан от любителите на големите кучета. Един от най-често срещаните е Пакистанският мастиф, наричат още Були кута. Сравнителната характеристика с другите мастифи показва общите и различните черти на тази порода. Приличат на Дого аржентино, Алабай.

Произход на Були кута

Както показва и името на породата, родината на Були кута е Пакистан. Историята на произхода на едрото куче е много интересна, но и не съвсем изяснена. Няма документирани източници, затова произходът им е повече предположения и легенди.

Доколкото може да се вярва на несигурните източници, за първи път тези кучета са се появили при персите. Били са пазачи и са ги ползвали по време на война. 500 години преди Христа те се появяват и в Европа. Персийският цар Ксеркс води при похода срещу Гърция от тези животни.

В момента пакистанските мастифи не съществуват вече на Земята в първоначалния си вид. Те са преминали през селекция и са претърпели редица промени. Британската империя, която завладява Индия и я счита за своя колония, поставя като една от задачите на учените да се подобри природата на пакистанския мастиф.

Були кута биват кръстосани с други едри породи кучета, основно с английски бултериер и английски мастиф, както и с няколко ловни породи кучета. В резултат на всички тези експерименти се получава съвременният пакисканският мастиф.

Самото име, Були кута, от хинди в превод значи много набръчкано куче. Дължи се на анатомията на животното - кожата около устата и врата му не е плътно прилепнала, а увисва и образува гънки подобно на други набръчкани породи кучетата като Шар пей, Мопс, Булмастиф, Булдог, Блъдхаунд, Дог Бордо, Басет, Пекинез.

В миналото кучето е използвано като ловно и за защита. Ловът, в който са участвали, е на едри животни. Ловували са дори най-големите хищници като тигъра, вълци и мечката. Днес не са широко разпространени в световен мащаб. Основно са в Индия и Пакистан.

Були кута са привързани към стопаните си

Стандарт за Були кута

Тези големи кучета се отличават със забележителна сила и смелост. Използват ги като бойни кучета. Характеристиките им не се срещат при други представители на семейството. Тъй като все още се проучват, няма ясно определени стандарти за Були кута и физиологични особености.

Все пак има някои характеристики, на които трябва да отговарят представителите на породата. Кучето е голямо, с масивна структура, здрави кости и широка гръдна кост. Височината на мъжкото куче Були кута стига до 90 сантиметра, а теглото му до 95 килограма. Женските Були кута са доста по-ниски - до 70 сантиметра и 77 килограма.

Ушите на кучето просто висят надолу и са средни като размер спрямо тялото му. Устата му е увиснала, а челюстта е изключително силна, захапката е като ножица. Носът му е черен, с ясно изразен отвор.

Тялото му е силно, гърбът е дълъг и издържа натоварвания. Опашката на кучето е дълга, държи я надолу.

Цветовото разнообразие при тези мастифи е голямо. От бяло до черно и всичко между тях. Тези животни са късокосмести кучета, космите са доста гладки.

Характер и поведение на Були кута

Като цяло пакистанският мастиф е доста балансиран вид. За да се постигне това обаче е нужно много сериозно възпитание на кучето. Заложбите на високо интелигентно животно и склонността към доминиране трябва да се култивират подходящо.

Това животно не може да изпитва страх. То е агресивно и много ревниво към територията си. Ако се почувства заплашено, то веднага атакува. По характер Були кута са много силни и енергични, както и много активни.

Въпреки факта, че става въпрос за опасно и агресивно животно, то има и доста положителни качества. Към предимствата му са безстрашието, отдадеността на собственика, стабилната психика и способността да бъде перфектен защитник.

Недостатъците на Були кута включват желанието да господства и силната му независимост, невъзможността да бъде близо до деца, както и прекалено големите размери, които затрудняват поддържането на това животно. Това е неподходящо куче за деца.

Грижи за Були кута

Това голямо куче не е за апартамент, въпреки че много ще му хареса да си лежи на дивана в хола. Необходимо е да има на разположение къща с голям двор, където да му бъде предоставено място да се настани. Към грижите за Були кута спада седмичното разресване на кучето и почистването с влажна кърпа на предната част на животното. Къпането на кучето не е особено препоръчително.

Хранене на Були кута

Поради огромните размери храненето на Були кута е доста специфично. Диетата му трябва да се състои от месо, риба, яйца и млечни продукти с високо качество. Най-добре Були кута да се храни веднъж дневно. Количеството е голямо, предвид размера на животното. Много е важно да не се държи гладно, защото става агресивно и опасно. Достъпът до чиста питейна вода е постоянен.

Храната на Були кута трябва да съдържа протеини, мазнини и въглехидрати в достатъчни количества, за да се поддържа животното активно. При лошо хранене, то може да доведе до заболявания при кучето.

Нечистокръвно Були кута

Възпитание и обучение на Були кута

Този въпрос е от особена важност, с оглед размерите на кучето. То обича да е самостоятелно и да доминира, но още от първите дни в живота му трябва да му бъде показано мястото му в дома на собственика. Възможно е при първите опити да бъде поставено под опека от човека, то да се разбунтува и да хапе, но обучението трябва да започне веднага със задължителните кучешки команди.

Характерно за Були кута е, че не се разбира с малки деца, за разлика от много други представители на това семейство, както и с котки. Подозрително е към непознати и затова се ползва за охрана.

Заболявания при Були кута

Животното е изключително мощно и здраво. Не боледува често и при добро гледане здравословни проблеми не се наблюдават. Все пак дисплазия на тазобедрената става при кучетата, проблемите с очите и сърцето са възможни заболявания. Продължителността на живота на този Були кута е 8-10 години.

Някои факти за Були кута

Чистокръвни представители на тази порода могат да бъдат намерени само в Индия и Пакистан.

Това е много скъпо куче. Цената на малко кутре варира от 500 до 1500 долара.

В Пакистан най-често кучето участва в различни битки.

Твърди се, че в България не могат да се намерят чистокръвни представители на Були кута.

Всички анатомични показатели, характерни за породата, са необичайни и нестандартни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest