Как да се справим с кокошинките?

Има как да се отървете от кокошинките

Какво представляват кокошинките?

Кокошинките са паразити по птиците, които смучат кръв през нощта, а през деня се крият по дупчици и цепнатини по тялото на животното. По принцип са с размери до 1 мм и белезникавожълт цвят, но след като изсмучат достатъчно кръв могат да достигнат размери от 2мм и тъмночервен цвят.

Признаци за кокошинки по кокошките

При наличието на кокошинки сред домашните кокошки, пуйки, патици, гъски снасянето намалява както и оплодителните способности на петела. Също пилетата (най-вече по-малките) не растат и понякога това дори води до смъртта им. Птиците, нападнати от кокошинки, често тръскат глава и се чешат с човки и отказват да се прибират в кокошарника нощем. Гребенът и гушите на птиците побеляват, животните губят тегло и понякога цялото си оперение. Кокошинките се срещат по селскостопански животни, но не е напълно изключено да се появят и при домашни птици като папагали, амадини, канарчета и други подобни.

Кокошинки по кокошките

При наличието на огромен брой кокошинки върху едно животно, търсейки място да се скрият през деня, паразитите се наместват в носните отвори или слуховия канал, което може да предизвика некоординирани движения и мятане наляво-надясно. Това състояние обаче е за кратко и почти винаги завършва със смърт.

Как да се справим с кокошинките?

За да се справите успешно с кокошинките задължително всичко трябва да се обезпаразити - както животните, така и кокошарника.

Започва се с кокошарника - той трябва да бъде внимателно почистен и измит с акарицидни препарати. Трябва да извадите всички дървени конструкции - поилки, хранилки, кацалки и всичко останало. Изчистете внимателно, след което напръскайте с избрания акарициден разтвор (като нео стомозан, айкън, циперметрин или друг). Това трябва да се направи поне два пъти през около седмица. Особено внимание трябва да се обърне на мястото, където спят птиците и най-вече местата, където биха се крили тези паразити.

Кокошинки в кокошарника

През времето, през което обезпаразитявате кокошарника, животните трябва да се държат някъде другаде. Същевременно с обезпаразитяването на кокошарника, трябва да обезпаразитите и всяка птица. Това става като смесите акарициден препарат (след като се посъветвате с ветеринар) с топла, но не вряла, вода и напръскате животните като внимаване с човката и главата им, за да не погълнат от препарата.

Как да се предпазим от кокошинки?

Кокошинките бягат от силни миризми, така че чесънът, хрянът и магданозът са доста ефективни в отблъскването им. Слагайте ги в храната на кокошките или постелите на животните и това значително ще намали шанса от поява на кокошинки. Друг вариант е да накъсате стеблата и листата на черен храстовиден бъз и да ги разхвърляте из кокошарника. Растението има много силен мирис и ще отблъсква кокошинки, така и дребни гризачи.

Ако не можете да се справите с отблъскването на гадинките и животните ви са силно опаразителни, за лечение на кокошинки се обърнете към ветеринарен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest