miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»С какви рибки могат да живеят бетите?

С какви рибки могат да живеят бетите?

С какви рибки могат да живеят бетите

Бетите са популярни аквариумни рибки. Те достигат размери от около 6 см и краската им обхваща голяма палитра от цветове, кой от кой по-завладяващ. Храненето на рибки бети е изключително лесно за следване - могат да се хранят както с люспеста храна за рибки, така и със замразени или сушени хиноромус и скариди.

Те са едни от най-лесните за отглеждане рибки, особено ако си имате само една на брой или няколко бети заедно. Особеност при тях е, че мъжкият е изключително агресивен към други мъжки от своя вид.

Заради това е задължително да държите в един аквариум само един мъжки и останалото да са женски. За щастие, тази агресия обикновено не се проявява към други видове рибки, дори от мъжки пол.

С какви рибки могат да живеят бетите?

Бетите обичат спокойни води и много растителност и места, в които могат да се крият. Следователно не обичат много енергични риби, затова бетите биха съжителствали добре с рибки гупи, тетри, молинезии и хелери. Това са по-лениви рибки.

Гупите са малки миролюбиви аквариумни рибки, достигащи размери от 4-6 см. Те са толкова непретенциозни, че освен ако аквариумът не е пренаселен с гупи, можете да си ги гледате дори без филтър за водата.

Губи и бети могат да живеят заедно
Снимка: Zucky123/pixabay.com

Единствено имат нужда от повече пространство за плуване. Те са миролюбив вид, така че за тях е най-добре да се комбинират с други мирни и не много големи видове рибки.

Тетрите са много често срещани стадни рибки. Поради това е препоръчително да имате поне десет заедно тъй като иначе се чувстват застрашени и стресът може да доведе дори до смърт.

Тетри можете да откриете във всякакви размери и цветове. Каквито и да вземете, можете да храните тетрите с комбинация от жива, замразена и суха храна. Те са доста плашливи така че е добре да се комбинират с други миролюбиви риби.

Молинезиите също ни предоставят богат избор от разцветки, някои дори са се получили изкуствено след кръстоска между различни видове. Те обичат да им е просторно и да има достатъчно растителност наоколо, която да не ги ограничава обаче.

Те са обикновено миролюбиви и обичат да живеят на групи с други риби с подобни размери и същите изисквания за средата.

Хелерите са популярен вид домашни риби заради лесното им отглеждане и разнообразните им краски. Те са малко по-активни от бетите и другите по-горе изброени, така че е по-добре аквариумът да е по-голям, за да не се смущават едни други.

Съвместимост на рибките бети с други рибки

Те са всеядни рибки, така че могат да хапват както замразена, така и прясна храна или гранули. Една особеност при тях е, че аквариумът, в който отглеждате хелерите, трябва да е покрит, защото мъжките имат наподобяващ меч израстък в долната част на задната си перка, което се използва обикновено за сплашване на другите мъжки рибки, но може и да се използва за отскачане, което пък води до опасност да намерите някоя рибка на пода до аквариума.

Това са рибки, с които могат да живеят бетите. Не забравяйте обаче да наблюдавате питомците си, когато си съберете са пръв път, защото винаги можете да останете изненадани от поведението на рибките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest