Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»За котките и топките косми

За котките и топките косми

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
501
Топки косми при котките

Котките са изключително педантични за собствената си хигиена и полагат сериозни грижи да поддържат козината си чиста. Котешкият език е специално пригоден с кукички, които захващат падналите косъмчета и котката ги поглъща. Тази козина не се разгражда и ако не премине през храносмилателният тракт, се оформя в котешки космени топки.

Образуването на топки косми при котките е нормален процес, като в определен момент те ги повръщат. Когато обаче топките косми останат във стомаха или червата, това може да доведе до влошаване здравето на котешкия храносмилателен тракт.

Дългокосместите породи котки са по предразположени към образуване на топки косми, а също така и котките, чиято козина пада по-бързо.

При проблеми, предизвикани от топки косми, котката може да има някои от следните симптоми – ленивост, липса на апетит, неуспешни опити за повръщане и в крайни случаи загуба на тегло.

Ако топката е заседнала в червата, това може да доведе до диария или запек при котките. Ако стомахът е запушен, то коремът на котката ще е подут. В такива случаи посещението при ветеринар е наложително.

Попитайте ветеринаря си за съвет, ако котката ви се затруднява от топките косми

При космени топки при котките може да приложите някои от следните методи:

- Дайте на любимеца котешка храна, съдържаща повече масла, те ще улеснят преминаването на топката;

- Хранете котката със специална храна или ѝ давайте гел против топки косми;

- Сресвайте я редовно. По този начин ще отстраните падналите косми, които котката би погълнала;

- Дайте ѝ котешка трева. Фибрите в тревата помагат за отстраняване на топките котешки косми;

- Осигурете й постоянен достъп до чиста вода. Добрата хидратация улеснява преминаването на космите през храносмилателния тракт;

- Подсигурете, че на котката не и е скучно. Някои котки запълват времето си с ненужно допълнително близане и чистене. Ако котката има друго занимание, което ѝ е по-интересно, няма да се ближе толкова често;

Повръщането на топките косми не е едно от най-приятните занимания за котката, но ако спазвате горните съвети ще имате здраво и щастливо коте.

А ако желаете да си вземете коте, разгледайте нашите обяви за котета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest