miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Пикардийска овчарка

Пикардийска овчарка

Пикардийска овчарка
Бутилка за пиене на вода за кучета-9%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Овчарските кучета имат древен произход. Техни представители са немска овчарка, кавказка овчарка, каракачанска овчарка и др.

Основното им предназначение е свързано с главен поминък на хората, какъвто е овцевъдството. Овчарските кучета са съпътствали стадата и са разпространени на практика навсякъде, където се отглеждат големи стада овце.

Съществуват различни породи овчарки, развивани според нуждите на хората в определени региони. Едно от тези животни е пикардийското овчарско куче. То е от групата френски пастирски кучета.

История на пикардийската овчарка

Пикардийската овчарка, с латинско наименование Berger Picard, е френска порода куче. През периода на І и ІІ световна война кучетата от порадата почти напълно са измрели и сегашната популация е от възстановителните усилия за запазването на вида. Преди 13 години се създава Американски клуб на пикардийската овчарка, чиято цел за запазването на това чудесно куче.

Симпатичният рошав помощник на човека е много предан, обича децата и силно се привързва към стопаните си. Това е стражево куче и добър спътник, но не е подходящ за всеки дом.

Смята се, че пикардите са отглеждани в миналото от белгийски и холандски овчари след пресичане на местни породи. Но днес животните се срещат основно във Франция, но има и в САЩ и Канада. В момента наброяват над 4 хиляди индивида.

Стандарт за пикардийска овчарка

На външен вид кучето е със среден размер на тялото, което е мускулесто, удължено, но не лишено от елегантност. Мъжките са високи до 65 сантиметра, а женските могат да бъдат и по-високи от тях, до 67 сантиметра. Възрастните кучета тежат до 33 килограма.

Главата на пикардийската овчарка е голяма, с широк череп, а по челото минава едва забележима лента, което я прави да изглежда плоска. Има добре оформени вежди, но те не затварят очите. Те са тъмни по стандарт, ушите много големи, заоблени на върха, стоят високо на главата. Скулите не са твърде силно изразени, само леко заоблени. Имат силен врат, дълги крака, къси и закръглени кучешки лапи. Дължината на козината им е около 4 сантиметра около муцуната и с два сантиметра по-дълга по тялото. Стандартът при тях включва различни цветове: сив, сив, смесен с ръжда, черно и синьо, както и светлобежов.

Козината му е рошава, но това не пречи на неговата грациозност и енергичност. Това е спортно куче, което любителите на тези животни често предпочитат.

Стандартите при пикардийската овчарка са много стриктни и включват различни изисквания. В козината не се допуска наличие на големи бели петна, може да са само малки по гърдите и по лапите на кучето. Всяко отклонение от стандарта се смята за дефект, а степента му се определя според това колко се различава от стандарта. За отклонение се счита и ако козината е твърде дълга или твърде къса, ако липсват вежди, или са твърде силно изразени.

Характер на пикардийската овчарка

Пикардийското овчарско куче е пазач и това е неговата основна роля. Вродените умения му помагат да пази добре, а то познава отлично територията си и я защитава безстрашно.

В животното има упоритост и чувство на независимост, но се държи балансирано, не проявява агресия и е общително създание. Нямат доверие на непознати, обичат стопаните си и особено децата. Ако дълго бъдат отделени от семейството, може да изпаднат в депресия.

Хранене на пикардийската овчарка

Пикардийската овчарка се разбира с други животни

Макар самото животно да е непретенциозно и послушно куче, по отношение на храната на пикардийската овчарка трябва да се спазват правилата за здравословно хранене. Основната част от храната му се състои от варено месо и морска риба. За да е пълноценно и разнообразно храненето може да се дават ориз и овесена каша, сварени в някакъв бульон. Зеленчуците трябва да бъдат смелени и се добавят още пресни поне 100 грама на ден.

Кучето може да бъде хранено и с висококачествена готова кучешка храна, съдържаща всички необходими съставки.

Грижи за пикардийската овчарка

Исторически погледнато това са кучета, пригодени за селски живот, но свикват лесно и на градски условия, стига да получават достатъчно от времето и вниманието на стопанина.

Самото животно е много енергично, има голяма нужда от движение и ако тя не бъде задоволена в затворената градска среда, то чупи и разваля мебелировката. Това важи основно за младите екземпляри, възрастните са по-спокойни и могат да прекарат часове, търпеливо очаквайки връщането на стопанина.

Редовните разходки на кучето са задължителни, но не достатъчни, защото четириногият приятел се нуждае и от емоционално общуване. Пикардийските овчарки обичат и плуването, дългите игри, в които изпълняват различни задачи специално за тях

Тъй като са кучета с дълга козина, те имат нужда от всекидневно разресване. Козината им се заплита, образуват се възли, които прерастват в топки козина и единственият начин за отстраняване става обръсването на мястото. Затова тази грижа е много важна.

На пикардийските овчарки трябва редовно да бъдат рязани ноктите, а ушите се чистят при необходимост. Очите също трябва да се чистят със специални разтвори, за да се избегнат инфекции. Почистването на зъбите е важно, както за всички останали кучета.

Тази порода не се къпе често, не повече от веднъж на 3 месеца. Тъй като козината е дълга и съхне много трудно, тази процедура се извършва със сух кучешки шампоан.

Обучение на пикардийска овчарка

Пикардийската овчарка е куче, притежаващо интелект, чувствителност и настойчив характер, затова дори да е добре обучено, отнема около две години време, за да свикне да живее в човешко общество.

Енергичното и трудолюбиво куче е щастливо, когато има работа и може да защитава и пази. Имат развито чувство за хумор и това ги прави много добри спътници. Изискват обаче от човека много време за комуникация с него. Трябва да му се създава непрекъснато работа, тъй като то е изпълнено с желание да работи по цял ден, а е и атлетично и лоялно.

Заболявания при пикардийска овчарка

Както всички френски кучета, и пикардите имат силна имунна система, която им позволява да избягват редица бактериални и вирусни заболявания. Въпреки това те страдат от генетични проблеми и предразположения. Ако не бъдат гледани правилно, тези особености започват да се проявяват като заболявания. Основните от тях са:

- Нарушения в зрението като кучешка катаракта, мембрана на очите, дегенеративни промени в ретината, ретинопатия.

- Заболявания на щитовидната жлеза - намаляване на секрецията на жлезата и автоимунно възпаление.

- Имат вродено разместване на тазобедрената става, което води до рискове за изкълчване на тазобедрената кост.

- Сърдечно-съдови заболявания

При женските кучета се наблюдават промени на хормонално ниво, което се отразява на плодовитостта им. Младите животни пък трябва да бъдат защитени от простудни заболявания, които сериозно влошават здравето им. Колкото едно животно е по-възрастно, толкова повече намалява риска да се разболее сериозно. Продължителността на живота им е от 13 до 15 години.

Няколко факта на пикардийската овчарка

Това куче е широко представено в изкуството, като е изобразявано на гравюри и гоблени. Има изображение на кучето в известна картина на Рамбуе от началото на ХІХ век.

Пикардийските овчарки са официално признати като порода във Франция през 1925 година.

Твърди се, че тези кучета са били използване за контрабанда на тютюн и кибрит на френско-белгийската граница. Тютюнът е бил поставян в торби от кози кожи, поставени с кожата нагоре върху обръснатия гръб на кучето. Отдалече никой не е обръщал внимание на светлото куче, превозващо подобен товар, особено привечер.

Днес компанията Дисни е използвала породата в три свои филма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest