Miau.bg»Статии»Живини»Помислете, преди да подарите любимец

Помислете, преди да подарите любимец

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
502
Помислете, преди да подарите любимец

Празниците неизменно са дългоочаквани за много от нас, най-вече за децата. В стремежа си да ги направят щастливи възрастните си блъскат главите какъв подарък да им подарят. Други си представят колко би се зарадвал близък приятел на малко пухкаво кученце, защото той/тя толкова обича кученца.

Грижата за куче или коте обаче трябва винаги да е избор на стопанина и никога изненада, която той да не може да откаже. В първият момент може да ви изглежда като добра идея да подарите животно, но се замислете над тези няколко фактора.

1. Не подарявате плюшена играчка, а възлагате отговорност

Въпреки че много кученца и котета приличат на пухкави играчки, те няма как да са по-далеч от играчка, щом стане въпрос за отговорност. Грижата за бебе куче може да се доближи до тази за човешко бебе. Не бихте подарили човешко бебе на някого само защото ви е споменал, че смята бебетата за сладки нали? При животните трябва да се приложат същите принципи.

2. Подготвен ли е човека за куче или коте

Ако не сте сигурни, че човекът е подготвен – не подарявайте животно. В първия момент най-вероятно ще се зарадва, но когато дойде моментът за грижа за животното, неподготвеният стопанин ще изпитва излишен стрес, натоварвайки себе си и животинчето.

3. Подаръкът за дете е в тежест за неподготвените родители

Кученца

Много родители смятат, че грижата за животно ще научи детето им на съпричастност и отговорност, но ако те самите не са готови да поемат пълните грижи за него, то тогава се опитват да научат детето си на урок, който сами не знаят. Децата лесно се впечатляват, но още по-лесно им омръзват нещата, които са ги омаяли вчера. Ако съдбата на кученцето е след 2 месеца игра да бъде изпратено на село или вързано на двора, то няма причина изобщо да го подарявате. Една голяма плюшена играчка ще свърши също толкова добра работа с изненадата.

4. Съдбата на животното

Над 50% от животните в приютите и на улицата са били някога нечий подарък. Когато решите да подарите животно, опитайте да замените фразата „Подарък за празника“ с „Подарък до живот“ и ако вече започвате да се колебаете дали е удачен подарък, то по-добре се откажете. Така ще направите услуга и на животинчето и на бъдещият стопанин. Много кучета са изоставяни поради неспособността или нежеланието на стопаните да се грижат за тях, а това се случва основно с хора, които са не достатъчно подготвени.

Осиновяването на любимец трябва да бъде плануван избор, свързан с проучване и приготовления за навлизането на този нов член в семейството.

Единственият път, когато е добра идея да подарите любимец, е когато бъдещият собственик е готов да приеме животното в дома си и е запознат с всичките му изисквания и нужди, готов е да отдели част от времето си в грижа, и то не за месец или два, а до края на дните на любимеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest