Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»С какви рибки може да живее скаларията?

С какви рибки може да живее скаларията?

С какви рибки може да живее скаларията?

Отглеждането на рибки вкъщи може да се стори като лесна задача за мнозина, но всъщност изисква доста проучване и грижи. Освен че трябва да изберете подходящ размер на аквариума за рибките, трябва да се съобразите с произхода им за температурата на водата, аквариумните растения и дори вида рибки, ако сте решили да комбинирате няколко различни екземпляра.

Едни от популярните декоративни рибки за отглеждане вкъщи са скалариите, предпочитани от мнозина заради външния им вид. Тялото им е странично сплескано, а коремната и гръбната перка са издължени. Обикновено на цвят са сребристи или черни и стигат на размери до 15 см. Могат да се хранят както с готови храни, така и с растения и дори други малки рибки.

Скалариите идват от Южна Америка, което ги класифицира като топловодни риби. За да виреят нормално и да се чувстват добре температурата на водата трябва да е около 25 - 28 °C. Това ще рече, че ако искате да си вземете другарчета за скалариите, ще трябва да са други рибки, които са свикнали да живеят в топли, сладководни води.

Каква е съвместимостта на скалариите с други рибки?

По принцип е препоръчително да си отглеждате скалариите самостоятелно, като съобразите броя им с размерите на аквариума. Това ще ги предразположи към по-успешно размножаване, както и няма да се притеснявате чак толкова да не се нападат или изяждат едни други.

Ако все пак сте решили да разнообразите обстановката с друг вид рибки, в повечето случаи скалариите се разбират добре с рибки като рибки данио, гупи, дискус и молинезия.

Данио рибките са също сред любимците, що се отнася до декоративни рибки. Дължината им е обикновено към 4-5см, а телата им са пъстро оцветени. Единственото условие за тях е да се взимат по няколко екземляра тъй като са стадни рибки и се движат заедно.

С какви рибки може да живее скаларията?

Гупите също са доста предпочитани заради цветната си окраска и активният си характер. Гупите се отглеждат лесно и единствените нужни условия са чиста вода, достатъчно място за плуване и да не се хранят твърде често, тъй като имат малки стомаси. Препоръчително е също, ако имате няколко, на всеки мъжки екземпляр да се взимат две женски, тъй като иначе мъжките тормозят женските или се нападат взаимно.

Дискус рибките са друг вид топловодни рибки, които са подходящи за съжителство със скаларията добре. За тях най-важни са условията да се поддържат еднакви, да се сменя често водата и да няма резки или високи шумове, които да ги стряскат.

По принцип рибките молинезия идват в множество цветове, особено след като хората са започнали да ги кръстосват. Те се отглеждат лесно и не изискват много грижи освен редовна смяна на водата, достатъчно място за плуване и малко растителност. Тези рибки съжителстват със скалария в много случаи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest