miau.bg»Статии»Кучета»Размножаване на Кучета»Колко време е разгонено кучето?

Колко време е разгонено кучето?

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
5012
Колко време е разгонено кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Женските кучета се разгонват, когато навлязат в полово зряла възраст, и не са кастрирани. За повечето породи кучета и безпородни такива това настъпва за първи път на 6 месечна възраст.

Мъжките кучета не се разгонва, те проявяват полово влечение към разгонена женска през цялото време, освен ако не са кастрирани.

Каква е продължителността на разгонване при кучетата?

Разгонването при кучетата трае приблизително 3 седмици средно, като това може да варира спрямо породата и външни фактори. Това е времето, когато кучето може да бъде заплодено. Повтаря се на всеки 6-8 месеца.

По време на разгонването ще забележите, че вашето женско куче привлича изключително много мъжки кучета по време на разходка. Препоръчително е да не я оставяте без надзор и да я разхождате на повод през цялото време на разходката.

Друг фактор, който може да забележите, е кървене от вулвата. То не е обилно и е под формата на капчици. При млади кучета може да е оскъдно и трудно забележимо. Външния полов орган ще е подут и кучето често ще се ближе. Ако кучето цапа прекалено много вкъщи, съществуват специални памперси за кучета в подобен период.

В някои случаи е възможна неприсъща агресия при кучетата към други домашни животни. Ако е възможно, разделете животните в отделни помещения. Проблемът ще отмине, когато кучето спре да е разгонено.

Продължителност на живот при кучетата

Съществуват състояния, за които трябва да следите, след като отмине разгонването. Най-често се срещат пиометра и фалшива кучешка бременност. Ако кучето след разгонване започне да има мляко, развие висока температура или забележите странни изтечения, заведете го възможно най-скоро на ветеринар.

Най-сигурният начин да решите тези проблеми е кастрацията на кучето. Според много специалисти най-добрият момент за кастрация е преди първото разгонване. По този начин не само се елиминира риска от нежелана бременност, а се отстраняват факторите, които биха имали ефект по-късно през живота на кучето за развитие на някои хоромонално-зависими заболявания.

Имайте предвид, че кастрацията по време на разгонването е с по-висок риск, поради увеличените кръвоносни съдове на матката и яйчниците. Много ветеринари биха ви посъветвали да изчакате да отмине разгонването и тогава да кастрирате кучето си, ако решите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest